Dit was Finance Avenue 2019

Meer dan 4.000 bezoekers zakten zaterdag af naar Tour & Taxi in Brussel voor de geldbeurs Finance Avenue. Ze kregen er tips over aandelen, fondsen, vastgoed en successieplanning. Een greep uit het aanbod voor wie er niet bij kon zijn.

'Recessie is onwaarschijnlijk'

De hoofdeconomen van Belfius, ING België en Van Lanschot mochten de spits afbijten. Zij toonden zich tijdens een debat gematigd positief over het economisch klimaat in 2020. 'In ons basisscenario gaan we uit van een zachte landing van de wereldeconomie', aldus Veronique Goossens (Belfius).

Luc Aben (Van Lanschot) waarschuwde wel dat als het mis zou gaan, de Europese Centrale Bank (ECB) nog maar weinig munitie in haar monetaire gereedschapskist over heeft. Ook Peter Vanden Houte (ING België) hoedde zich voor te veel optimisme. 'De risico's rondom de brexit zijn nog niet geweken.'

Dit was Finance Avenue 2019

Tips voor uw successieplanning

De belastingfactuur op uw erfenis kan duur uitvallen. Op Finance Avenue kregen bezoekers tips om die factuur te temperen. Experts Mark Delboo (Advocaten Delboo), Nathalie Labeeuw (Cazimir) en notaris Katrien Van Kriekinge bespraken de voor- en nadelen van technieken zoals een schenking, een testament, een zorgvolmacht of een erfenissprong, waarbij u nalaat aan uw kleinkinderen en zo een generatie overslaat.

De gouverneur van de Nationale Bank

Stel dat banken de rente op spaarboekjes zouden verlagen naar -0,5 procent. Dan kan een probleem van financiering ontstaan, omdat klanten hun deposito's verminderen.
Pierre Wunsch
gouverneur Nationale Bank

Was ook van de partij: Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank. Hij waarschuwde voor de risico's van een negatieve spaarrente. 'Stel dat banken de rente op spaarboekjes zouden verlagen naar -0,5 procent. Dan kan een probleem van financiering ontstaan, omdat klanten hun deposito's verminderen.'

Minister Diependaele over woonbonus en erfbelasting

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) gaf tekst en uitleg over het Vlaams regeerakkoord en de gevolgen voor uw portemonnee. Hij legde onder meer uit waarom de Vlaamse regering de woonbonus, het fiscaal voordeel op het huis waarin u woont, afschaft. Dat moet de komende jaren budgettaire ruimte creëren, bijvoorbeeld om de erfbelasting te verlagen. Maar momenteel is die ruimte er nog niet.

'Koop aandelen die uit de gratie zijn'

Afsluiten deden we traditioneel met het grote aandelendebat. Beursstrategen deelden er enkele aandelentips met het publiek. De huidige beurshausse deed de aandelenexperts vooral kiezen voor de achterblijvers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie