Advertentie
netto

'Huurrendement van 2,5 à 3,5% is realistisch'

©BELGA

Wie vastgoed verhuurt, hoopt natuurlijk op een mooi rendement. Wees daarbij realistisch. Een rendement van 10 procent of meer is dat niet, een nettohuurrendement van 2,5 à 3,5 procent wel', zeggen experts op de geldbeurs Finance Avenue.

Wie vastgoed koopt, moet rekening houden met een aantal kosten. Wie in vastgoed investeert, betaalt registratierechten (10% in Vlaanderen) of btw (21%) bij de aankoop, naargelang het om een bestaand dan wel een nieuw pand gaat. Bovendien is de kans reëel dat wanneer u verhuurt, u ook wel eens met leegstand te maken zal krijgen omdat een huurder vertrekt en er zich niet meteen een nieuwe kandidaat aandient.

'Het duurt dus even voor je van je rendement kan genieten', zegt Frédéric Vandenhende van Investr.

De misverstanden over het rendement van uw vastgoed

Intussen zijn de vastgoedprijzen ook gestegen. Uit recente cijfers van de notarissen blijkt dat appartementen in Vlaanderen in vijf jaar 18,3 procent duurder geworden zijn, en huizen 17,9 procent. De huurprijzen volgen die trend niet. 'Dat maakt dat de huurrendementen al een tijdje onder druk staan. De lage rente laat dat ook toe. Vraag is tot hoever particuliere investeerders hier willen in meegaan?', aldus Tim Leysen van studiebureau Stadim.

Leysen en Vandenhende waarschuwen ook voor huurgaranties die soms bij nieuwbouwprojecten worden gegeven. 'Als een product goed is, dan verkoopt het zichzelf en moet je geen huurgarantie geven.'

Als een product goed is, dan verkoopt het zichzelf en moet je geen huurgarantie geven

Afgelopen week legde het Europees Hof van Justitie ons land een boete en dwangsommen op omdat het de huurinkomsten van binnenlandse en buitenlandse woningen verschillend belast. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem werkt aan een oplossing. Een mogelijkheid is het belasten van de reële huurinkomsten in ons land.

Shift naar vastgoed in vennootschap

Vandenhende en Leysen denken niet dat de vastgoedinvesteerder zal afschrikken, als dat zou gebeuren. 'Wij denken dat er dan vooral een shift zal plaats vinden naar het kopen van vastgoed via een vennootschap. Die worden al belast, maar kunnen ook kosten inbrengen', aldus Leysen.

Wij denken dat er dan vooral een shift zal plaats vinden naar het kopen van vastgoed via een vennootschap

Zou een belasting op de reële huurinkomsten huren duurder kunnen maken? 'Dan wordt de huurder het kind van de rekening. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de regering', aldus Vandenhende.

Advertentie