Advertentie

Van Peteghem sluit nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon in maart niet uit

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) tijdens een debat op Finance Avenue, de geldbeurs van De Tijd.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zegt dat de kans bestaat dat er in de eerste helft van 2024 opnieuw een staatsbon op één jaar met lagere roerende voorheffing komt. Voorts wil de minister het makkelijker maken om spaargeld van bank te wisselen.

In december worden staatsbons met een looptijd van vijf en acht jaar uitgegeven. In tegenstelling tot de uitgifte van september is er geen lagere roerende voorheffing, maar moet het gebruikelijke tarief van 30 procent betaald worden.

‘In maart worden opnieuw staatsbons uitgegeven. Het is niet uitgesloten dat die opnieuw fiscaal vriendelijk zijn’, zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zaterdag op Finance Avenue, de geldbeurs van De Tijd. ‘We hebben tot midden volgend jaar de mogelijkheid om een staatsbon op 1 jaar tegen 15 procent roerende voorheffing uit te geven.’

Of die mogelijkheid wordt benut zal samen met het Agentschap van de Schuld bekeken worden. Parameters die daarbij spelen zijn het goede beheer van de staatsschuld, de stabiliteit van het financiële systeem en de concurrentie binnen de financiële sector.

De aankondiging van de minister zal de banken alvast doen nadenken of ze hun rente tussen nu en maart moeten optrekken.

Spaarrente

De uitgifte van de staatsbon in september was al bedoeld om beweging te krijgen in de lage spaarrentes en de banken aanzetten tot actie.  

‘Het succes van de eenjarige staatsbon was een oorverdovend signaal van de spaarder. Een roep om respect en een oproep aan de banken om meer te vechten om hun vertrouwen te verdienen’, zei Van Peteghem.  

Spaargeld verplaatsen

Volgens de minister toonde de eenjarige staatsbon dat meer concurrentie vele honderdduizenden spaarders overtuigd heeft hun spaargeld te activeren. Die concurrentie moet verder aangemoedigd worden. ‘Daarom onderhandel ik samen met staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Alexia Bertrand een protocol met de financiële sector dat het voor consumenten eenvoudiger moet maken van bank te wisselen’, zei Van Peteghem. Hij streeft ook naar meer transparantie in de bankentarieven. ‘We hebben de voorbije jaren stappen gezet om makkelijker van energie- en telecomleveranciers te wisselen. Dat moet in de bankensector ook mogelijk zijn.’

Het is de bedoeling dat er een tool komt waarbij je het bedrag van het spaargeld en de duur waarvoor je het geld kan missen ingeeft. Die tool zou dan vervolgens aangeven welke bank de beste rente biedt.

Een rapport van de Belgische Mededingingsautoriteit reikt pistes aan om de gebrekkige concurrentie tussen de banken aan te zwengelen, zoals de afschaffing van de getrouwheidspremie. ‘Samen met collega van Economie Pierre-Yves Dermagne onderzoek ik de aangereikte pistes in detail, met specifiek oog voor de haalbaarheid en een snelle uitvoerbaarheid’, zei Van Peteghem. ‘Ik zal veel gelukkiger zijn als de banken concurrentiële spaarrentes aanbieden dan met een nieuwe recordstaatsbon. Daarom blijven we werken aan meer concurrentie in de bankensector', besloot hij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie