Belangrijkste stroman in FinCEN Files woont in België

©ICIJ / Alicia Tatone - BuzzFeed News

De belangrijkste stroman in de FinCEN Files woont in Vlaams-Brabant. Massa’s documenten van Britse schermvennootschappen dragen zijn handtekening. Wie is Ali M.?

In een Vlaams-Brabantse gemeente hopen we het huis te vinden van de man die als nummer één stroman opduikt in de FinCEN Files. Zijn handtekening komt voor in constructies waarmee miljarden dollars verdacht geld is verschoven over de hele wereld.

Is dit het? Een klein oud café dat is omgebouwd tot een woning, met weinig meer dan een zolderkamertje. Op de gevel merk je onder de rozige muurverf nog de naam van de zaak die hier vroeger huisde. De gordijnen zijn dicht. Er brandt geen licht. Maar het naamplaatje op de bruine deur laat er geen twijfel over bestaan: dit is het adres van Ali M.

Samen met collega-onderzoeksjournalisten van ICIJ en de Britse openbare omroep BBC zijn we al maanden op zoek naar Ali. Mails en telefoons bleven onbeantwoord. Nu kunnen we eindelijk aanbellen.

Britse witwasmachine

Over de hele wereld worden miljarden dollars vuil geld witgewassen via duizenden schermvennootschappen in één land. Niet een of ander exotisch eiland of notoir belastingparadijs, maar het Verenigd Koninkrijk. Ook België is er de dupe van. Wanneer grijpen de Britten in?

Een vijftiger doet open, blootvoets, in een grijze joggingbroek en een sjofel T-shirt.

Veel lijkt de man niet te hebben verdiend aan zijn ‘stromanschap’. Alleen al in de FinCEN Files hebben we Ali’s handtekening nochtans teruggevonden in de officiële documenten van 385 Britse vennootschappen. Negen van die vennootschapen gaven aan dat ze amper een half miljoen dollar omzet draaiden, terwijl de FinCEN Files onthullen dat in enkele jaren zeker 4,1 miljard dollar op hun bankrekeningen belandde.

Alle vennootschappen die Ali’s handtekening opgaven, lijken te zijn opgezet door hetzelfde agentschap, IOS, opgericht door ex-bankiers uit de Letse hoofdstad Riga, waar Ali in een vorig leven werkte. Maar Ali, van opleiding een tandarts, is nog nooit aangeklaagd voor wat dan ook en woont hier rustig in Vlaams-Brabant.

Iedereen kan mijn handtekening vervalsen. Dat is een cirkel en twee lijnen.
Ali M.
belangrijkste stroman in FinCEn Files

'Wij hebben niks.'

‘Ik weet nergens van’, zegt hij in gebrekkig Nederlands als we hem confronteren met zijn handtekening onder de jaarrekening van de Britse schermvennootschap Chadborg. ‘Die kan iedereen dat vervalsen. Dat is niet moeilijk. Dat zijn een cirkel en twee lijnen.’

Hij ontkent niet dat hij vroeger in Letland woonde. Maar miljardenconstructies? ‘Dan moet ik een miljonair zijn en wij hebben ons huis pas twee jaar gekocht. Wij hebben niks. Zelfs geen auto. Ik heb alleen twee oude fietsen. Ik ben tandarts. Ik heb het niet nodig die zaken te doen. Daarom ik zeg: ik ga niet verder dan dit.’

Is zijn handtekening misbruikt? Of wentelt hij zich onterecht in een slachtofferrol? Dat weet alleen Ali.

Lees verder

Advertentie
Advertentie