Het ING-kantoor in Genève waar oligarchen thuis zijn

ING België duikt ook vaak in de FinCEN Files op met een bijkantoor dat het jarenlang had in Genève. Russische en Oost-Europese oligarchen waren er klant.

Een pak verdachte geldstromen waarover de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN meldingen kreeg, heeft te maken met ‘ING Belgium, Brussels, Geneva branch’. Dat bijkantoor in Genève telt ruim 1.300 zakelijke klanten, onder andere voor de financiering van handelaars in grondstoffen. Tot enkele maanden geleden viel het rechtstreeks onder ING België.

De witwasmeldingen waarin Zwitserse ING- rekeningen voorkomen, gaan over schimmige affaires zoals corruptie in energiedossiers, wapensmokkel of verboden handel van brandstof met Iran.

Op basis van de Panama Papers onthulden we in 2018 dat bij het ING-kantoor in Genève rekeningen werden geopend op naam van postbusvennootschappen in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, waarachter rijke Russen schuilgingen. Na onze onthullingen besloten de Nationale Bank en de federale politie de zaak te onderzoeken. Wist ING België wel voldoende met welke klanten zijn kantoor in Zwitserland te maken had?

De Nationale Bank, het Brussels parket noch ING België wil ons vertellen wat meer dan twee jaar later uit die onderzoeken is voortgekomen. Wel weten we dat het bijkantoor in juni is overgeheveld van ING België naar ING Nederland. Of dat te maken had met de Panama Papers was niet duidelijk. ING noemde de transfer een ‘administratieve en juridische beslissing’.

De FinCEN Files tonen aan dat niet alleen het cliënteel van het Zwitserse ING-kantoor vragen oproept, maar ook de oorsprong van het geld dat er passeert. De witwasmeldingen waarin Zwitserse ING-rekeningen voorkomen, gaan over schimmige affaires zoals corruptie in energiedossiers, wapensmokkel of verboden handel van brandstof met Iran.

Oekraïense oligarchen

In de gelekte rapporten is te lezen dat zeker tot 2017 Zwitserse ING-rekeningen op naam stonden van vennootschappen in notoire schuiloorden zoals de Britse Maagdeneilanden. En wat te denken van een Oekraïense oligarch die meermaals verdacht werd van criminele activiteiten en die van zijn Zwitserse ING-rekening geld mocht overschrijven naar een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden? Of een Zwitserse ING-rekening op naam van een Panamees bedrijf dat in 2013 bijna 4 miljoen dollar kreeg van een andere Oekraïnse oligarch die in de VS verdacht werd van witwassen en afpersing?

Of een Kazachse oliemagnaat, die in Italië het voorwerp uitmaakt van een witwasonderzoek en over wie Deutsche Bank in december 2017 een rapport verstuurde naar de Amerikaanse antiwitwascel? Dat rapport ging over 47 transacties voor meer dan 275 miljoen dollar. In november 2016 stroomden die via een postbusvennootschap van de Kazach op de Britse Maagdeneilanden. Negen ervan verliepen via een Zwitserse ING-rekening. Verdachte geldstromen, besloot Deutsche Bank, omdat het telkens ging om grote, ronde bedragen die elkaar snel opvolgden en via meerdere banken in meerdere rechtsgebieden passeerden. Toen Deutsche Bank daarover in oktober 2015 al vragen stelde aan ING België, antwoordde dat dat er ‘op dat moment geen reden was om te geloven dat de transacties op gelijk welke manier verdacht zouden zijn’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie