ING België jarenlang spil in verdachte geldstromen

©rv

De FinCEN Files leggen bloot hoe Belgische ING-rekeningen zijn misbruikt door buitenlandse banken

Geen enkele Belgische bank komt zo prominent voor in de FinCEN Files als ING België. In bijna de helft (179) van alle 365 meldingen met een link naar België duikt de bank op. Bovendien leiden de belangrijkste witwassporen naar ons land meestal naar ING. Dat blijkt uit maandenlang onderzoek van 2.100 gelekte meldingen aan de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN door journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir, samen met het internationale consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ.

Een belangrijke reden zijn de rekeningen die ING België laat gebruiken door andere buitenlandse banken. De Belgische bank treedt daarbij op als ‘correspondentbank’ en levert diensten zoals het regelen van transacties in dollars of het verzorgen van internationale overschrijvingen.

Bij de Nationale Bank van België erkennen ze dat er een ‘hoog risico op witwassen’ gepaard gaat met zulke diensten van correspondent banking.

Met correspondentbankdiensten is een hoog witwasrisico gemoeid. De buitenlandse bank kan via Belgische rekeningen geld laten stromen zonder dat ING België de klanten kent. Zo kan verdacht geld ongemerkt bij Amerikaanse of andere banken belanden en witgewassen worden.

Tien jaar geleden belandde ING België zo al in een groot witwasschandaal met een Litouwse bank die zeker 1,7 miljard euro verdacht geld kon wegsluizen, onder meer van een drugskartel. De FinCEN Files leggen bloot dat dat geen alleenstaand geval was.

Een gelekt rapport toont hoe geld van een illegaal gokbedrijf, een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden en andere verdachte klanten van Amicorp Bank Trust, met hoofdzetel in Barbados, via Belgische ING-rekeningen naar Amerikaanse banken is gestroomd. In een ander rapport is sprake van verdacht geld dat in 2013, 2014 en 2015 van een bank in Bulgarije via Belgische ING-rekeningen bij Bank of America belandde. Het zijn maar enkele voorbeelden uit de FinCEN Files.

Kantoor in Genève

Een andere reden waarom ING België zo vaak in de Files opduikt, is het bijkantoor dat het jarenlang in Genève had. Daar bankieren nogal wat Kazachse, Russische, Oekraïense en andere Oost-Europese oligarchen die verdacht worden van criminele activiteiten. Zeker tot 2017 werden miljoenen dollars aan verdacht geld via de Zwitserse ING-rekeningen versluisd, blijkt uit de FinCEN Files. Pas enkele maanden geleden is het bijkantoor in Genève overgeheveld van ING België naar ING Nederland.

Om misbruik te voorkomen, hebben we enkele relaties met andere banken die niet aan onze controlenormen voldeden, stopgezet.

ING België erkent in een reactie dat het de afgelopen jaren en onlangs nog enkele relaties met banken waarvoor het als correspondentbank optrad, heeft stopgezet. ‘Omdat die niet voldeden aan onze controlenormen of die niet in overeenstemming waren met ons risicobeleid. Om te voorkomen dat onze bank misbruikt zou worden en om de mogelijke blootstelling aan het risico van witwassen, het financieren van terrorisme, corruptie en/of sancties te verminderen.’

ING België benadrukt dat het sinds 2017 intensief maatregelen neemt om zijn ‘poortwachtersrol in de strijd tegen de financiële criminaliteit te versterken en te verbeteren’. ‘In 2017 is daartoe een intensief programma opgezet. Inmiddels werken wereldwijd meer dan 4.000 collega’s – waaronder België – aan de bestrijding van financiële criminaliteit. Onderdeel van dat programma is ook dat ING regelmatig overlegt met toezichthouders over de voortgang hiervan.’

FinCEN Files

Meer dan 400 onderzoeksjournalisten over de hele wereld, ook van De Tijd, hebben 16 maanden geheime Amerikaanse rapporten onderzocht. Het gaat om meer dan 2.100 meldingen van verdachte geldstromen die banken deden bij de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN. De gelekte documenten, die we de FinCEN Files noemen, gaan terug tot 2008, maar zijn vooral opgesteld tussen 2011 en 2017. De verdachte geldstromen in de rapporten zijn goed voor een astronomisch bedrag van ruim 2 biljoen of meer dan 2.000 miljard dollar.

De FinCEN Files zijn in handen gekomen van de Amerikaanse website BuzzFeed News, die de rapporten heeft gedeeld met het internationale consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ. ICIJ bericht in 88 landen samen met 109 media over wat de documenten onthullen. In België gebeurt dat door journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir.

Lees verder

Advertentie
Advertentie