Advertentie

Wat is fintech en hoe zwaar weegt ze?

Jürgen Ingels ©Frank Toussaint

Als bankklant kan u alleen maar wel varen bij het geweld van de duizenden fintechs die overal als paddenstoelen uit de grond rijzen. De banken zelf zien er niet alleen een bedreiging in. Bert Broens

Birdee, Bill to Box, Guardsquare en Silverfin. Die hippe namen van enkele Belgische fintechs doen het vermoeden: we zitten volop in het vibrerende wereldje van de blitse technologiestarters die met innovatieve producten en diensten proberen een plaats te veroveren in de sector van de traditionele banken.

Geen enkel segment van de sector lijkt nog veilig voor hun financiële technologie (vandaar de term fintech). Of het nu betalen, sparen, beleggen of lenen is. Om over zakelijke toepassingen of de achterkant van de bankenmachinerie nog te zwijgen. Maar de klemtoon van de vele nieuwe spelers ligt op retailbankieren, met betalingen en peer-to-peer leningen als belangrijkste segmenten.

Advertentie

Fintech is er al jaren, maar nu pas schieten de bedrijfjes als paddestoelen uit de grond. Wekelijks komen er bij, onder meer omdat het nog nooit zo goedkoop en makkelijk was om een start-up op te zetten. En omdat de ondernemende whizzkids eerst voor de makkelijkere sectoren gingen zoals muziek, reizen en handel. Nu richten ze hun pijlen op de bankwereld. Ook bij de almaar digitalere consumenten lijken de sterren gunstig te staan. ‘De perfecte storm’, noemt dé Belgische fintechspecialist Jürgen Ingels (ex-Clear2Pay, Eggsplore…) het.

©Mediafin

Het gezaghebbende onderzoeksbureau CB Insights schat het aantal fintechs wereldwijd op 4.000. Andere studies komen tot veel hogere cijfers, zelfs tot 25.000. Ook voor de investeringen lopen de getallen sterk uiteen. Opnieuw CB Insights berekende dat er vorig jaar bijna 17 miljard euro naar fintechs vloeide, elf maal meer dan in 2010. The Boston Consulting Group schat dat er de voorbije 15 jaar 47 miljard euro in de nieuwe sector werd gepompt.

Veel spelers zijn nog klein, maar een rapport van de Amerikaanse bankreus Citi telt ook twintig unicorns, bedrijven met een waarde van meer dan een miljard dollar. Aan de Chinese betalingsspecialist Ant Financial wordt zelfs een prijskaartje van 45 tot 50 miljard dollar gehangen.

China is met andere woorden een belangrijke fintechmarkt, maar de VS spannen wereldwijd de kroon en slorpen ook de bulk van de investeringen op. Al zijn er recentelijk signalen dat de sector over de grote plas aan het afkoelen is. In Europa is de gouden medaille voor Groot-Brittannië. België verbleekt bij dat alles.

Fintech is onmiskenbaar ook een hype. Veel spelers zullen dus weer verdwijnen of deden dat al. ‘Fintechs zullen niet succesvoller zijn dan andere start-ups. Op honderd starters in fintech zullen er ook zeventig failliet gaan, misschien worden er vijf succesvol en één heel succesvol’, zegt Ingels.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud