Advertentie
Advertentie

14 verdachten vervolgd voor gesjoemel bij verkoop Anderlecht aan Marc Coucke

Het federaal parket wil oud-voorzitter van Anderlecht Roger Vanden Stock (rechts) en voormalig topman Herman Van Holsbeeck voor de correctionele rechter. ©BELGAIMAGE

Het federaal parket wil 14 verdachten vervolgen voor gesjoemel bij de verkoop van voetbalclub Anderlecht aan Marc Coucke. Het gaat onder anderen om de oud-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck, de makelaar Christophe Henrotay, de advocaat Luc Deleu en het advocatenkantoor Clifford Chance.

Het federaal parket vraagt de raadkamer in Brussel het dossier over de verkoop van voetbalclub Anderlecht door te verwijzen naar de correctionele rechter. Volgens onze informatie vraagt het parket in zijn eindvordering de vervolging van elf personen en drie vennootschappen voor een waaier aan feiten: oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen, private corruptie, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksrechter Laurence Heusghem en federaal magistraat Julien Moinil, komt door de vordering van het parket in een stroomversnelling. De zitting van de raadkamer over een eventuele doorverwijzing staat gepland voor 14 februari.

Advertentie

Verhoren

Een opmerkelijk onderdeel van de bezwarende elementen die het parket aandraagt, zijn de verhoren van Herman Van Holsbeeck, de oud-topman van RSC Anderlecht. Hij zou volgens onze informatie fraude bij de verkoop hebben toegegeven aan de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie, de anticorruptiespeurders van de federale politie.

Oud-topman Herman Van Holsbeeck zou volgens onze informatie de fraude bij de verkoop hebben toegegeven.

Bij de verdachten zitten nog andere oud-toplui van de voetbalclub, onder wie voorzitter Roger Vanden Stock, ex-CEO Jo Van Biesbroeck, gewezen financieel directeur René Trullemans en de toenmalige huisjurist. Ook de makelaar Christophe Henrotay, die voor nog andere dossiers rond het voetbal in het vizier van het gerecht is, en twee van zijn medewerkers worden verdacht, net als Foot Innovation Limited, een Britse vennootschap van Henrotay.

Het parket viseert daarnaast het gerenommeerde advocatenkantoor Clifford Chance en twee van zijn advocaten. Clifford Chance begeleidde de Anderlecht-top bij de verkoop aan Marc Coucke eind 2017.

Het parket wil ook advocaat Luc Deleu vervolgd zien, net als het kantoor Van Landuyt en Vennoten, waar Deleu mee verbonden is. Deleu is sinds vorig jaar bestuurder bij Anderlecht, waar hij zetelt naast vertegenwoordigers van Couckes familiale vehikel Alychlo.

Commissie

De verdenking is dat de toenmalige eigenaars met hun entourage Coucke te veel hebben doen betalen voor Anderlecht door hem een rad voor ogen te draaien.

Het parket verwijst naar een commissie van 2 miljoen euro waarvan Anderlecht wilde doen geloven dat het bedrag verschuldigd was aan Foot Innovation voor de overname van de rechten op de voetballer Leander Dendoncker. In realiteit diende het geld om Henrotay te betalen voor zijn hand-en-spandiensten bij de verkoop van de club. Henrotay speelde geen rol in de verkoop aan Coucke.

De overeenkomst met Henrotay zou valselijk verhaald zijn op de vennootschap Alychlo, waarmee Coucke Anderlecht kocht. Bij het boekenonderzoek zou aan Alychlo valse financiële informatie zijn verschaft om Coucke 59,2 miljoen euro te doen betalen.

Antidatering

Volgens het parket is ook geknoeid met antidatering van stukken en een valse handtekening van oud-bestuurder Philippe Collin. Het diende allemaal om te doen geloven dat de deal betrokken was op Dendoncker. Bovendien blijkt uit een ander document dat niet Foot Innovation - zoals officieel voorgesteld - maar Henrotay in persoon betaald zou worden bij een transfer van Dendoncker. Ook zou zijn geknoeid met de financiële data over de waardering van Dendoncker om te verhullen wat door de clubtop en Henrotay bedisseld was.

Het parket botste op nog een andere valse overeenkomst tussen RSCA, Henrotay en Foot Innovation. Die was bedoeld om de nieuwe meerderheidsaandeelhouder om de tuin te leiden over de bedragen die verschuldigd waren aan Henrotay. Dankzij die valse overeenkomst, goed voor acht facturen van in totaal 9,4 miljoen euro, zou 3 miljoen verdonkeremaand zijn.

Het parket wil Henrotay ook vervolgen voor misbruik van vertrouwen rond de storting van 1 miljoen euro op een persoonlijke rekening in Monaco.

Derdenrekening

Daarnaast viseert het parket het optreden van enkele advocaten. In het kader van de verkoop is geld versluisd naar de derdenrekening van het advocatenkantoor van Deleu (Van Landuyt). Dat is volgens het parket niet koosjer, omdat bij zulke transacties de regel is dat het geld geparkeerd wordt op de rekening van het begeleidende kantoor. Dat was niet Van Landuyt en Deleu, maar Clifford Chance.

Het kantoor ontkent met klem bij strafbare feiten betrokken te zijn en vertrouwt erop dat ook de gerechtelijke overheden tot dat besluit zullen komen.

Clifford Chance

Clifford Chance stelt in een reactie kennis te hebben genomen van de beslissing om het kantoor in verdenking te stellen. 'Het kantoor ontkent met klem bij strafbare feiten betrokken te zijn en vertrouwt erop dat ook de gerechtelijke overheden tot dat besluit zullen komen. Vanzelfsprekend zal het zijn medewerking aan het onderzoek verlenen.'

Vanden Stock, Henrotay, Van Holsbeeck en Van Biesbroeck wensten officieel niet te reageren, net als de advocaten van Dendoncker, die zich burgerlijke partij hebben gesteld in de zaak. Ook RSCA heeft zich burgerlijke partij gesteld.

De advocaat van Deleu liet weten dat zijn cliënt is ingelicht over de eindvordering van het parket en het dossier onderzoekt. ‘De aantijgingen aan zijn adres zijn onrechtvaardig en ongegrond. Tijdens zijn carrière als advocaat heeft hij nooit de verplichtingen van zijn beroep geschonden. Hij onthoudt zich verder van commentaar.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie