Negen aanhoudingen in 'Operatie Propere Handen'

Makelaar Mogi Bayat. ©Photo News

In het grootschalige onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal blijven negen mensen aangehouden. Een overzicht van de hoofdrolspelers.

De onderzoeksrechter liet negen betrokkenen aanhouden. Er werden zes mensen in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden. We zetten het even op een rij.

Eerste luik: Dejan Veljkovic

Makelaar Dejan Veljkovic met één van zijn pulains, voormalig Standard- en Anderlecht-spits Milan Jovanovic. ©Photo News

Het onderzoek van het federaal parket bestaat uit drie luiken. Het eerste draait rond spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die samen met verschillende voetbalclubs, waaronder Sporting Lokeren, KV Mechelen, Standard Luik, KRC Genk en Club Brugge constructies zou opgezet hebben om zichzelf verborgen commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te betalen en om spelers voor wie hij optreedt, verdoken verloningen en vergoedingen te bezorgen.
Ook zijn vrouw Marija werd aangehouden, volgens communicatie van het parket op verdenking van criminele organisatie en witwassen van geld. .
Het Nieuwsblad schrijft dat een zakenpartner van de makelaar, Uros Jankovic, van straat werd geplukt in Montenegro en in Belgrado op zijn uitlevering wacht. Daarvan is echter nog geen bevestiging.

Tweede luik: Mogi Bayat

Makelaar Mogi Bayat ©BELGA

In het tweede luik nemen de speurders Mogi Bayat in het vizier. Hij zou, op eigen houtje, transfers van verschillende spelers gemanipuleerd hebben om zijn eigen makelaarsvergoedingen te maximaliseren. De belangen van de spelers en clubs voor wie hij optreedt, werden daarbij benadeeld.
Bayat werkte hiervoor samen met ex-advocaat Laurent Denis, die ook aangehouden werd, net als spelersmakelaar Karim Mejjati. Hij hielp Bayat met zijn transfers.

Derde luik: Matchfixing

En het derde luik, tot slot, draait rond matchfixing tijdens de degradatiestrijd in het voetbalseizoen 2017-2018. Daar zou Veljkovic, samen met vier KV Mechelen-bestuursleden, twee wedstrijden beïnvloed hebben, of dat op zijn minst geprobeerd hebben.
Club Brugge en Leko

Intussen heeft Club Brugge, na een open gesprek, zijn vertrouwen in coach Ivan Leko bevestigd. 'Uit het gesprek blijkt dat Ivan Leko steeds ter goeder trouw heeft gehandeld', zo laat de landskampioen weten. 'Het ten laste gelegde feit dateert uit 2015 en dient verder onderzocht te worden. Ivan Leko zal hierbij zijn volledige medewerking verlenen zoals de afgelopen twee dagen. Club Brugge ziet geen reden om de vertrouwensrelatie met Ivan Leko als persoon én als trainer te verbreken.' Vrijdag zullen de trainingen opnieuw plaatsvinden onder leiding van Leko.

Leko werd donderdagnamiddag na zijn verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten. De onderzoeksrechter zou hem geen voorwaarden opgelegd hebben. Later bleek dat hij in verdenking is gesteld wegens witwassen. De coach zelf beraadt zich momenteel over verdere stappen na de imagoschade die hem de voorbije dagen is berokkend in het onderzoek.

 

Het gaat dan om de wedstrijden Antwerp-Eupen, op de voorlaatste speeldag, en KV Mechelen-Waasland Beveren, op de laatste speeldag. De speurders zouden weet hebben van afspraken tussen scheidsrechter Bart Vertenten en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. Vertenten werd aangehouden, net als Thierry Steemans, financieel directeur bij de Mechelse club en Olivier Somers, hoofdaandeelhouder bij KV Mechelen. Sportief directeur Stefaan Vanroy werd in verdenking gesteld, maar is vrij onder voorwaarden. 
Nog in dit onderdeel werd Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden, net als financieel directeur Olivier Swolfs. De keeper van die ploeg, Davy Roef, werd ook verhoord en is donderdagochtend vrijgelaten onder voorwaarden. Achteraf liet zijn advocaat Walter Damen weten dat hij louter als getuige werd ondervraagd.
Scheidsrechter Bart Vertenten is aangehouden. ©BELGA

Ook Roefs oud-ploegmaat bij Waasland-Beveren Olivier Myny werd in de zaak genoemd. Walter Mortelmans, nog een makelaar, werd ook in verdenking gesteld, maar eveneens onder voorwaarden vrijgelaten. Hij heeft spelers van Waasland-Beveren in portefeuille.
De drie sportjournalisten, twee van Het Laatste Nieuws (Frank Dekeyser en Stijn Joris) en één van Het Nieuwsblad (Davy Van Den Broeck), die in de zaak genoemd werden, zouden betrokken zijn bij dat derde luik. Het Nieuwsblad schrijft vrijdag dat zij alledrie vrij onder voorwaarden zijn, maar wel in verdenking gesteld werden.
Het parket vermoedt ook ongeoorloofde contacten tussen Velkjovic en Sebastien Delferière. De scheidsrechter werd in verdenking gesteld, maar is vrij onder voorwaarden.

En dan nog

Club Brugge-coach Ivan Leko ©Photo News

Vrijdagochtend raakte nog bekend dat ook Dragan Siljanoski, tot februari de manager van Club Brugge-trainer Leko, aangehouden is. Het is echter nog niet duidelijk met welk onderdeel van het onderzoek hij in verband gebracht wordt.
Leko zelf werd woensdagochtend van zijn bed gelicht en was een van de eersten wiens naam in de zaak genoemd werd. Hij is  vrijgelaten, maar wordt wel verdacht van witwassen.
Ook voormalig Anderlecht-manager  Herman Van Holsbeeck werd al snel genoemd. Hij werd woensdagavond verhoord in Leuven, maar na verhoor vrijgelaten.  Het is onduidelijk of hem iets ten laste wordt gelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie