Nieuwe CEO voetbalbond: 'Bond is onbestuurbaar'

©BELGA

Peter Bossaert laat in zijn eerste officiële optreden geen spaander heel van de werking van de voetbalbond. Die werkte een verregaande normvervaging in de hand, met corruptie en matchfixing tot gevolg.

'Het totaal onderkomen hoofdkwartier van de voetbalbond, het Glazen Huis, is ooit gebouwd als een symbool voor transparantie. Die is er al even erg aan toe als de staat van het gebouw.'

De nieuwe CEO van de voetbalbond Peter Bossaert (ex-Medialaan) sluit het bondsgebouw in Brussel en verhuist de voetbalbond KBVB naar het huidige trainingscentrum in Tubeke. De beslissing is een symbolisch onderdeel van een radicaal 11-puntenplan om schoon schip te maken in het Belgisch voetbal. 'Zelfkritiek. Die was afgelopen week totaal afwezig in de commotie rond het Belgisch voetbal. Ik ben niemand tegengekomen die de hand in eigen boezem stak of voor de spiegel ging staan.'

Zelfkritiek. Die was afgelopen week totaal afwezig in de commotie rond het Belgisch voetbal. Ik ben niemand tegengekomen die de hand in eigen boezem stak of voor de spiegel ging staan.
Peter Bossaert
CEO KBVB

Corruptie

Door een massief schandaal rond corruptie, witwaspraktijken en matchfixing in het voetbal moet Bossaert zich zes weken na zijn aanstelling opwerpen als crisismanager. Zijn analyse van de situatie is vernietigend. 

'De bond verzuipt in een oude, gepolitiseerde bedrijfscultuur, een oerwoud van regels en een gebrek aan transparantie. De voetbalbond is niet of nauwelijks bestuurbaar. Door een optelsom van zaken is een wereld ontstaan waarin wantoestanden konden gedijen. De bezem moet door de bond.' Bossaert betwist niet dat sprake is van normvervaging en belangenvermenging. 'Hoe kun je regels afdwingen als je die zelf niet respecteert?'

De CEO lanceert een groot actieplan op basis van een analyse van de bondswerking. Die krijgt van Bossaert een buis over de hele lijn, al stelt hij niet alles uit het verleden te willen afkraken. Hij schetst het beeld van een verdeelde, complexe bond zonder autoriteit. Punt een is dat de bond als een modern bedrijf moet opereren, met een onafhankelijk management dat verantwoording aflegt aan de raad van bestuur. 'Ik heb geen problemen met politiek. Die moet wel stoppen aan de deur van de raad van bestuur.'

Het trainingscentrum van de voetbalbond in Tubeke. CEO Peter Bossaert verhuist de KBVB integraal naar daar. ©Photo News

De nieuwe structuur is opvallend. Steven Martens, de drie jaar geleden ontslagen CEO, kreeg net algemeen lof omdat hij een nieuwe bedrijfscultuur op poten zette. Nu suggereert Bossaert dat die totaal niet volstaat in de 21ste eeuw. Hij wil de bond digitaliseren, want die is nu een totale 'underperformer' op dat vlak.

Modernisering

Bossaert wil transparante jaarrapporten opstellen naar het voorbeeld van beursgenoteerde bedrijven. Daarvoor wil hij ook een externe, onafhankelijke toezichthouder engageren. 'We moeten in deze context witter dan wit wassen.'

Er komen ook nieuwe voorwaarden voor makelaars. Die worden ingeschreven in de licentievoorwaarden voor profclubs. Die kunnen zonder aan die voorwaarden te voldoen niet aantreden in competities. Makelaars liggen in de vuurlijn nu blijkt dat ze voor miljoenen euro's aan commissies - tot 30 procent van het transferbedrag - incasseerden. Een zestal makelaars zijn het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken met fiscaal dubieuze constructies. Makelaars zijn zo machtig geworden dat ze mogelijk zelfs de degradatiestrijd beïnvloedden door wedstrijden te fixen.

Bossaert plant ook de invoering van een ethische code bij de bond. De bevoegdheidsverdeling tussen de bond, de koepel van 24 profclubs Pro League en amateurvleugels moet helderder. Hij wil de bond ook beter wapenen tegen de batterij topadvocaten van clubs en van spelers die elke beslissing van de bond aanvechten. 'We moeten kunnen strijden met gelijke wapens.' Tegelijk wil hij snoeien in het oerwoud van vaak tegenstrijdige, onduidelijke regels met de hulp van professor Frank Hendrickx, specialist arbeidsrecht aan de KU Leuven.

Consultant voor de arbitrage

Sportief zit ook een en ander in de pijplijn. Zo wordt een internationale consultant aangesteld om de arbitrage op niveau te krijgen. Twee refs worden verdacht van omkoping. Bossaert vindt ook het algemene niveau te laag, met te weinig refs die fluiten in de Champions League. Ook de videorefs worden uit busjes naast de stadions gehaald en krijgen een vaste uitvalsbasis in Tubeke.

De bondscoach Roberto Martinez wordt de nieuwe technisch directeur van de bond. Hij vervangt Chris Van Puyvelde, die voor een miljoenencontract in China koos. 'We zijn de absolute wereldtop, te vergelijken met het Nederland van Cruyff in de jaren 70. Het doel moet zijn een vaste plek in de top 10 van de wereld te houden.' Daarom opent Bossaert een voetbalacademie, van waaruit Martinez en de technische staf knowhow gaan delen met topsportscholen, coaches en opleiders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie