Advertentie

Ook strafklacht tegen topvoetbalmakelaar Henrotay

Spelersmakelaar Christophe Henrotay. ©BELGAIMAGE

De makelaar van onder meer Real Madrid-doelman Thibaut Courtois wordt beschuldigd van het achterhouden van miljoenen euro's bij de transfers van onder andere Youri Tielemans, Leander Dendoncker en Romelu Lukaku.

In het grootschalige onderzoek naar de Belgische voetbalwereld domineren voorlopig de namen van de spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Maar de malaise lijkt nog een pak breder te gaan. Volgens onze informatie is het parket van Tongeren een strafonderzoek gestart naar het reilen en zeilen van topmakelaar Christophe Henrotay.

Henrotay, die deze zomer nog de transfer van de Belgische topdoelman Thibaut Courtois van Chelsea naar Real Madrid regelde, is internationaal een grote naam in het voetbal. Waar Mogi Bayat vaak de keizer van het Belgische voetbal wordt genoemd, zwaait Henrotay de plak als het om echt grote namen gaat.

Het onderzoek gaat uit van een strafklacht met burgerlijke partijstelling van Peter Smeets, de professionele begeleider van voetbalspelers. Hij werkt al jaren samen met een hoop Belgisch toptalent in het voetbal. Enkele jaren geleden ging hij in zee met Henrotay, die de transfers van spelers onder Smeets' begeleiding verzorgde.

Tielemans & co

Onder andere bij de transfer van Rode Duivel Youri Tielemans naar AS Monaco zou Henrotay miljoenen euro's hebben achtergehouden voor zichzelf, volgens de klacht van Peter Smeets. ©Photo News

Tijdens die samenwerking zouden achter Smeets' rug op grote schaal wantoestanden hebben plaatsgevonden. Henrotay zou bij de transfers van onder andere de Rode Duivels Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Leander Dendoncker miljoenen euro's achter hebben gehouden van zowel Smeets als de spelers. Het zou gaan om onder andere onderhandse commissies en constructies met vennootschappen in het buitenland.

Na het ontdekken van die constructies verbrak Smeets de samenwerking met Henrotay, om even later een strafklacht in te dienen. Het parket van Tongeren bevestigt dat een onderzoek is geopend. Opmerkelijk: hoewel het om gelijkaardige wanpraktijken gaat als diegene waar Bayat en Veljkovic van worden beschuldigd, staat het onderzoek naar Henrotay los van Operatie Schone Handen, zoals het grootschalige onderzoek ondertussen wordt genoemd.

Internationale top

De Tijd nam contact op met Henrotay, maar die wenste niet te reageren.

Sinds de breuk met Henrotay heeft Smeets zelf een bedrijf gestart in het voetbal, in samenwerking met de voormalige Standard-CEO Bob Claes en de media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute. Dat bedrijf, Let's Play, biedt 360 gradenbegeleiding aan voor voetballers: van de sportieve en medische begeleiding tot het financiële plaatje. Ook Smeets wenste niet te reageren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie