Profvoetbal moet zich schikken naar antiwitwaswet

Sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke is het getreuzel van het profvoetbal over meer financiële transparantie beu. ©Photo News

Profclubs en makelaars moeten binnenkort goed controleren met wie ze zaken doen en verdachte geldstromen melden. Bij duidelijke nalatigheid kunnen ze worden bestraft.

Het profvoetbal moet zich net als de bank-, de diamant- en de vastgoedsector in principe vanaf juli volgend jaar schikken naar de preventieve antiwitwaswet. De commissie Financiën van de Kamer heeft daarover een amendement goedgekeurd van sp.a-volksvertegenwoordiger Joris Vandenbroucke. Het voorstel kreeg steun van CD&V, Ecolo-Groen, de PS, de PVDA en het Vlaams Belang. De maatregel moet wel nog definitief worden goedgekeurd door een meerderheid in de plenaire Kamer. De betrokken partijen hebben een meerderheid van 92 op 150 zetels.

Operatie Zero

De aanleiding is Operatie Zero, het gerechtelijk onderzoek naar fraude in ons voetbal. Dat legde zwartgeld- en witwascircuits bloot. Wegens de schimmige geldstromen in het voetbal bleken heel wat banken ook niet meer bereid met clubs samen te werken. Een expertenpanel van de Pro League, de koepel boven de profclubs, had ook voorgesteld om het voetbal onder de antiwitwaswet te laten vallen. Daardoor worden de profclubs verplicht de mensen waarmee ze zakenrelaties aangaan te identificeren. Ze moeten ook de antiwitwascel verwittigen als ze weten, vermoeden of een redelijke grond hebben om te vermoeden dat geldstromen of pogingen tot financiële transacties verband houden met witwassen of de financiering van terrorisme. Clubs of makelaars die in gebreke blijven, riskeren hun vergunning te verliezen, een beroepsverbod opgelegd te krijgen alsook boetes en strafrechtelijke vervolging.

Clearinghouse

Het voetbal beloofde ook de stal uit te kuisen. Het zou meer transparantie brengen in zijn financiële stromen. Maar volgens Vandenbroucke is daar bitter weinig van gekomen, ook al kwam het voetbal met een clearinghouse. Dat is een systeem dat alle geldstromen rond transfers controleert en in kaart brengt.

De antiwitwaswet levert een concurrentienadeel op voor het voetbal en er is ook sprake van discriminatie, want de regeling zou niet gelden voor andere sporten als tennis, wielrennen of basket.
Pierre François
CEO Pro League

De Pro League vindt de parlementaire actie een slecht idee. 'De Pro League is voorstander van een verplichting tot transparantie', luidt het in een persbericht als reactie op het initiatief van Vandenbroucke. Maar tegelijk luidt de boodschap dat de maatregel een concurrentienadeel oplevert voor het voetbal en er ook sprake is van discriminatie, want de regeling zou niet gelden voor andere sporten als tennis, wielrennen of basket.

'De Pro League stelt dus voor samen te zitten met de verschillende politieke partijen en het kabinet van de minister van Financiën om de verdere concrete uitwerking te bekijken, rekening houdend met de specificiteiten van de sector', stelt Pro League-CEO Pierre François.

Lees verder

Advertentie
Advertentie