Hoe worden de awards toegekend?

©Photo News

Dinsdagavond reiken de zakenkranten De Tijd en L’Echo 18 Fund Awards uit, verdeeld over vijftien beleggingsfondsen en drie fondsenhuizen.

Vijftien fondsenawards

De individuele awards worden toegekend in vijftien duidelijk omlijnde beleggingscategorieën. De fondsen die in aanmerking komen, moeten minstens vijf jaar bestaan en geregistreerd zijn in België. Tak23-fondsen worden niet in rekening genomen.

De fondsen worden telkens vergeleken met concurrenten in hun categorie. Ze worden beoordeeld op vier criteria. Regelmaat tijdens de jongste vijf jaar is met een gewicht van 40 procent in de score het belangrijkste criterium. De focus op regelmaat betekent dat één positieve uitschieter niet volstaat om de award te winnen en dat één bar slecht jaar nefast kan zijn. Dat houdt in dat de winnaar elk jaar opnieuw goed moet scoren.

De drie andere criteria, die elk 20 procent van de score voor hun rekening nemen, zijn de return op vijf jaar, de risicogewogen return op vijf jaar en de prestatie in een dalende markt. Op basis van de vier criteria krijgt elk fonds een eindscore, en het fonds met de hoogste eindscore in zijn categorie is de winnaar van de award. De eindscores vormen ook de basis voor de toekenning van de De Tijd-kronen die op www.tijd.be/fondsen te raadplegen zijn.

De 15 procent fondsen met de hoogste eindscore in hun categorie krijgen drie kronen. De 15 procent fondsen met de laagste eindscore ontvangen nul kronen. Daartussen zitten de fondsen met twee kronen en met één kroon.

Het voorgaande betekent dat niet noodzakelijk de fondsen met de hoogste return een award winnen, maar wel die die het meest regelmatig hebben gepresteerd zonder al te veel risico te nemen.

Drie awards voor beste beheerders

Op basis van de scores per fonds worden gemiddelde scores per fondsenhuis berekend. De Super Award gaat naar de beheerder die met al zijn fondsen gemiddeld de hoogste score voorlegt. De voorwaarde is wel dat de beheerder in minstens acht van de vijftien categorieën vertegenwoordigd is. Hetzelfde principe geldt voor de beste beheerder van aandelenfondsen. Daarvoor moet het fondsenhuis in minstens vier van de zes aandelencategorieën vertegenwoordigd zijn. Voor de vastrentende fondsen moet de awardwinnaar in minstens drie van de vijf categorieën fondsen aanbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie