Welke beleggingsfondsen sleepten een award in de wacht?

Peter De Coensel (chef obligaties, midden) en Alexander Roose (co-chef aandelen, rechts) nemen de Super Award voor Degroof Petercam AM in ontvangst. ©François De Ribaucourt

De Belgische vermogensbeheerder Degroof Petercam Asset Management (DPAM) won dinsdagavond de prestigieuze Super Award, uitgereikt door de zakenkranten De Tijd en L'Echo.

De Super Award bekroont het fondsenhuis dat met zijn fondsen over 15 verschillende beleggingscategorieën de beste beheerprestatie voorlegt. ‘Wij laten ons niet leiden door de waan van de dag', zegt Guy Lerminiaux, hoofd fundamenteel aandelenbeheer van DPAM. 'We nemen onze beslissingen niet in beleggingscomités. Hiermee willen we voorkomen dat we altijd bij de marktconsensus uitkomen.’

Als beste aandelenbeheerder kwam Comgest Gestion uit de bus. De Franse vermogensbeheerder won de award voor het vijfde jaar op rij. Comgest is een pure stock picker die enkel naar de fundamenten van de onderneming kijkt en zich niet laat leiden door de macro-economische omgeving. BlackRock Investment Management werd de beste beheerder van vastrentende fondsen. 'Aandacht voor risico is minstens even belangrijk als een focus op rendement', luidt de succesformule van de beheerder.

Individuele fondsen

Naast de drie awards voor beste fondsenhuizen, werden ook 15 awards toegekend voor de beste beleggingsfondsen. Van de 15 awards kwamen er 5 in 'Belgische' handen terecht. KBC won de award met een duurzaam fonds in de categorie gemengde fondsen met laag risico. AXA Investment Managers kaapte de award weg in de categorie Belgische aandelen en BNP Paribas Investment Partners was de beste in de categorie pensioenspaarfondsen. DPAM nam ook nog twee individuele awards voor zijn rekening.

In zes vragen naar het gepaste fonds

Nooit eerder parkeerden Belgen zoveel geld op hun spaarrekening als vandaag. Nochtans brengt dat spaarboekje nauwelijks iets op. Beleggingsfondsen kunnen een alternatief vormen, ook voor spaarders met weinig zin voor risico. Lees hier onze tips >

De winnaars hebben een gemeenschappelijke succesfactor. Ze durven sterk van de referentie-indexen afwijken en uitgesproken posities innemen. Het fonds van het Zwitserse Lombard Odier, dat winnaar werd in de categorie internationale aandelen, neemt slechts tussen 35 en 60 verschillende aandelen op. Het fonds haalde van alle award-winnaars ook het hoogste rendement over de voorbije vijf jaar. Tussen eind 2013 en eind 2018 lag het rendement op 14 procent per jaar. Vorig jaar boekte het fonds in een dalende markt een licht positief rendement van 1,24 procent.

De Awards worden toegekend op basis van een unieke methodologie. Hierbij is de regelmaat van de prestatie tijdens de voorbije vijf jaar het belangrijkste criterium. Enkel fondsen die elk jaar opnieuwe tot de betere in hun categorie horen, maken kans op een award. 

©Filip Ysenbaert

Lees verder

Advertentie
Advertentie