Columbia Threadneedle bekroond tot beste fondsenhuis

©François De Ribaucourt

De Britse vermogensbeheerder Columbia Threadneedle Investments werd door De Tijd en L’Echo uitgeroepen tot de regelmatigste fondsenbeheerder van de voorbije vijf kalenderjaren.

Voor het 24ste opeenvolgende jaar kenden de zakenkranten De Tijd en L’Echo awards toe aan de best presterende fondsen en fondsenhuizen in België. Het gaat om drie awards voor beste fondsenhuizen en 15 awards voor de beste fondsen. 

Promo fondsen 250320

Het magazine 'Fonds', woensdag 25 maart gratis bij De Tijd

  • Dossier Fund Awards: de beste fondsen op een rij
  • De impact van corona op uw fonds

 

De Super Award, die het fondsenhuis bekroont dat over alle beleggingscategorieën de beste beheersprestatie voorlegt, ging naar Columbia Threadneedle. De Britse beheerder, die 440 miljard euro onder beheer heeft, won in het verleden al awards met zijn smallcapfondsen, maar wint de Super Award voor het eerst. ‘De sleutel van het succes ligt in onze bedrijfscultuur die erg gericht is op samenwerking en het genereren van beleggingsideeën’, zegt William Davies, hoofd beleggingsstrategie.

De sleutel van het succes ligt in onze bedrijfscultuur die erg gericht is op samenwerking en het genereren van beleggingsideeën.
William Davies
Hoofd beleggingsstrategie Columbia Threadneedle Investments

Als beste beheerder van de aandelenfondsen kwam AllianceBernstein uit de bus. De Amerikaanse groep, die wereldwijd 561 miljard euro onder beheer heeft, biedt in ons land 15 aandelenfondsen aan. Beste beheerder van de obligatiefondsen werd Schroder Investment Management. ‘Onze focus in obligatieportefeuilles ligt op kwaliteit’, luidt het bij het fondsenhuis.

15 fondsenawards

Van de 15 individuele fondsenawards gingen er vier naar DPAM. De Belgische beheerder werd winnaar in de categorie pensioenspaarfondsen en Europese aandelenfondsen en won ook met twee gemengde fondsen. Ook Pimco kon meer dan één award in de wacht slepen. De beheerder haalde de award binnen met twee obligatiefondsen.

De gemeenschappelijke succesfactor van de winnende fondsen is dat ze zeer actief beheerd worden.

De gemeenschappelijke succesfactor van de winnende fondsen is dat ze zeer actief beheerd worden. De afwijking met de referentie-index is doorgaans zeer groot, wat betekent dat de beheerder zijn nek durft uit te steken. Bij de winnende aandelenfondsen vallen ook de zeer geconcentreerde portefeuilles op. Het aantal posities in de winnende fondsen is doorgaans minder dan 50.

Methodologie

De awards worden toegekend op basis van een unieke methodologie. De regelmaat van de prestaties tijdens de voorbije vijf jaar is het belangrijkste criterium waardoor één positieve uitschieter niet volstaat om een award te winnen. Verder wordt ook gekeken naar de prestatie van de fondsen in dalende markten. 

Lees ook het uitgebreide dossier Fund Awards in De Tijd van woensdag 25 maart of online.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie