Aardappelprijs fors in de lift

De opmerkelijke grafiek van de dag: de prijzen van aardappelen

©Mediafin

Droge zomers zijn fijn voor vakantiegangers. Maar voor de aardappeltelers zijn ze nefast. In 2016 en 2018 leidde droogte tot dramatische oogsten. Het beperkte aanbod deed de aardappelprijs afgelopen jaar met 22 procent stijgen, van 1,03 euro per kilo in juni 2018 tot 1,26 euro vorige maand. Vergeleken met vijf jaar geleden, toen de kiloprijs 0,74 euro bedroeg, werd de patat 70 procent duurder. Dat blijkt uit cijfers van de marktonderzoeker GfK.

Droogte is een belangrijke boosdoener, maar lang niet de enige. Zo legden de Belgische boeren zich de voorbije jaren toe op aardappelvariëteiten die een specifieke - en dus duurdere - irrigatie en behandeling vereisen. Ook de verpakkingskosten gaan de hoogte in nu almaar meer netjes en papier boven plastic worden gekozen.

Ook andere consumentengewoonten hebben de hand in de forse prijsstijging. Gezinnen slaan niet langer 10 tot 25 kilo in één keer in, ze houden het bij aankopen van 2 à 5 kilo. En kleinere hoeveelheden kosten nu eenmaal meer.

We laten ons aan het begin van de lente ook almaar meer verleiden door primeuraardappelen uit Italië, Spanje, Cyprus, Israël en Noord-Afrika. Aardappelen die aan de kassa meer doortikken dan de Belgische knollen. Last but not least zijn ook de (duurdere) bioaardappelen meer in zwang. Een op vijf gezinnen koopt ze, tegen een op tien vijf jaar geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie