Grafiek van de dag

Acht op de tien Belgische internetgebruikers kopen online

Online kopen doen we nog niet zoveel als de Nederlanders, maar de Belg heeft de jongste jaren een flinke inhaalbeurt gemaakt.

Is online shoppen finaal ingeburgerd bij de Belg? Gegevens van de Europese cijferaars van Eurostat suggereren van wel. 79 procent van de Belgen die in 2020 op het internet gingen, kochten een onlineproduct of -dienst voor privégebruik. Dat blijkt uit de jaarlijkse survey van Eurostat.

België zit niet alleen boven het gemiddelde van de Europese Unie (72%), het vindt ook aansluiting bij de kopgroep van landen die e-commerce uitademen. De onbetwiste koploper is Nederland, waar 91 procent van de internetgebruikers online shoppen. Andere sterk presterende landen zijn Denemarken, Duitsland, Zweden en Ierland.

Terwijl België nu flink boven het Europees gemiddelde noteert, zat het in 2015 maar nipt boven het gemiddelde van 62 procent.

Eurostat zegt niet waarom België het nu zo goed doet. Maar het is een opsteker voor het nogal belabberde Belgische e-commerce-imago, vooral dan aan de aanbodzijde. Veel grote internetspelers kozen de voorbije jaren voor magazijnen over de grens wegens de aanvankelijk strikte regels rond nachtarbeid in ons land.

Wie denkt dat de cijfers al een coronalikje kregen, komt bedrogen uit. De enquête sloot af na het eerste kwartaal van 2020, en gaat over de twaalf maanden voor dat tijdstip. De cijfers zullen er de komende jaren vermoedelijk helemaal anders uit zien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie