Actieve beheerders in het vizier

Iedere dag selecteert de redactie van De Tijd een opmerkelijke grafiek. Vandaag: de shortpositie in genoteerde vermogensbeheerders.

©Mediafin

Speculanten gokken op een koersdaling van de aandelen van sommige vermogensbeheerders - shorten in het jargon - omdat actieve vermogensbeheerders voor zware uitdagingen staan. Franklin Resources, de holding boven Franklin Templeton, is een van de belangrijkste slachtoffers.

De ervaring leert dat slechts weinig actieve beheerders erin slagen op lange termijn hun ‘benchmark’ te kloppen

De jongste jaren is veel geld verhuisd van actieve naar passieve vermogensbeheerders, omdat de lage rente de aandacht van de beleggers voor de kosten van vermogensbeheer vergroot. Actieve vermogensbeheerders proberen een bepaalde referentie-index te kloppen. Ze doen relatief veel transacties en moeten daarom hogere kosten aanrekenen aan hun klanten. Passieve beheerders schaduwen een referentie-index en doen minder transacties, waardoor ze goedkoper zijn.

De ervaring leert dat slechts weinig actieve beheerders erin slagen op lange termijn hun ‘benchmark’ te kloppen. Daarom worstelen ze met een uitstroom van geld.

Vorige week bleek nogmaals dat actief vermogensbeheer risico’s inhoudt. Michael Hasenstab, de tegendraadse obligatiebelegger van Franklin Templeton, verloor op 12 augustus 1,8 miljard dollar nadat de Argentijnse obligatiemarkt was gekelderd. Hasenstab had fors geïnvesteerd in Argentijnse obligaties. Dat schuldpapier kreeg een zware klap omdat president Mauricio Macri een zware nederlaag bij de voorverkiezingen had geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie