Grafiek van de dag

Amerikaanse economie herstelt in rotvaart

Amerikaans president Joe Biden ondertekende vorige week een stimulusplan. ©Photo News

Het beurshuis Morgan Stanley verwacht dat de Amerikaanse economie dit kwartaal al het precovidniveau bereikt.

De snelheid van het herstel van de Amerikaanse economie verrast vriend en vijand. Morgan Stanley is nog een stuk optimistischer dan de consensus. Het beurshuis verwacht dit jaar een economische groei van 7,3 procent in de VS en van 4,7 procent in 2022. Dat is respectievelijk 2 en 1 procentpunt hoger dan de consensusverwachtingen.

Nog straffer: vanaf het derde kwartaal van 2021 verwacht Morgan Stanley dat het Amerikaans bruto binnenlands product (bbp) zich boven het 'pre-recession path' bevindt. Daarmee doelt het op het niveau dat de economie zou hebben bereikt als geen recessie (in 2020 vanwege corona) had plaatsgevonden.

De bijgevoegde grafiek leert dat het uitzonderlijk is dat het bbp het prerecessiepad overstijgt. 'De vorige keer was in de jaren 90', zegt Chetan Ahya, de hoofdeconoom van Morgan Stanley. 'Toen duurde het 15 kwartalen om dat pad te bereiken, tegenover zeven nu.'

Monetaire en budgettaire stimulus zetten een turbo op de Amerikaanse economie. Vorige week ondertekende president Joe Biden een plan van 1.900 miljard dollar dat voor miljoenen Amerikanen in een cheque van 1.400 dollar voorziet. 'Wat de overheid aan de huishoudens heeft bezorgd, ligt al hoger dan het inkomen dat door corona is verloren gegaan. Als dankzij de vaccins de economie heropent, staat de arbeidsmarkt voor een scherp herstel. Dat zal tot hogere lonen leiden en een nieuwe impuls voor consumptie', benadrukt Morgan Stanley.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie