Grafiek van de dag

ASML waardevolste technologiebedrijf in Europa

©REUTERS

Door een omzetalarm van het Duitse SAP mag ASML zich voortaan het grootste technologiebedrijf van Europa noemen.

Tu quoque, Walldorf? Dat is ongetwijfeld de geschokte reactie bij beleggers nu zelfs het grootste Europese softwarehuis, SAP niet immuun blijkt voor de pandemie. De specialist in bedrijfssoftware waarschuwde in een update dat er 'ten minste' tot de eerste helft van 2021 een impact op de verkopen is. Veel bedrijven hebben wat anders aan hun hoofd dan een make-over van de IT. 

Gevolg: SAP verliest tot een vijfde van zijn beurswaarde, de grootste klap sinds 1999. Beleggers achten de softwarereus uit het stadje Walldorf 125 miljard euro waard. Het resultaat? Het waardevolste Europese techbedrijf moeten we nu in een ander provinciestadje zoeken: Veldhoven. Dat is de Noord-Brabantse heimat van ASML , de wereldmarktleider in chipassemblagemachines. Beurswaarde: 134 miljard euro, voor het eerst meer dan Walldorf. 

De technologie van Veldhoven, en indirect ook die van Leuven via de langetermijnpartner Imec, is cruciaal om almaar meer 'hersencellen' op één microchip te persen. De technologie is onder de motorkap essentieel voor de 'always on'-datavreter die niet meer zonder zijn iPhone kan, voor de vele Melexis-sensoren die autorijden veiliger maken, in medische toepassingen zoals MRI-scanners en in het internet der dingen dat uw koelkast 'slimmer' maakt. 

ASML is een schaars groeiverhaal, dat noteert tegen 40 keer de verwachte winst over 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie