Bedrijfsleven valt nog verder stil

Voka-topman Hans Maertens ziet de bedrijven verder stilvallen. ©RV DOC

De coronacrisis doet steeds meer bedrijven stilvallen. Dat blijkt uit de wekelijkse enquête van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.

Het aantal ondernemingen die hun omzet zien zakken of tijdelijke werkloosheid aanvragen wegens de coronacrisis, blijft stijgen. 

Meer dan een op de tien bedrijven ligt volledig stil. Bijna negen op de tien zien de omzet kelderen. Bij drie op de tien gaat om het om een omzetdaling van meer dan 75 procent. 'Ook hebben ondertussen twee op de drie ondernemingen tijdelijke werkloosheid aangevraagd', zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De toename van het aantal bedrijven met omzetverlies of tijdelijke werkloosheid is wel niet meer zo sterk, klinkt het. Volgens Voka overweegt zelfs 18 procent van de ondernemers de activiteiten weer op te voeren in de komende twee weken.

'Dit lijkt een eerste teken van herstel', zegt Maertens. Hij benadrukt wel dat daarmee het ergste nog niet achter de rug is. 'Grote delen van onze economie liggen plat', zegt hij. 'Voor heel wat ondernemingen is het ook bang afwachten hoe lang het nog duurt voor ze weer kunnen opstarten.'

De Economic Risk Management Group, die de economische impact van de coronacrisis in ons land opvolgt, hoopt dat werkgevers en vakbonden elkaar vinden, zodat bedrijven veilig weer kunnen opstarten. En wie kan werken, moet dan ook aan de slag, is het motto. 

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie