Grafiek van de dag

Bedrijven halen recordbedrag op met aandelenuitgiften

Een elektrische auto van de Chinese producent BYD ©AFP

Vooral de activiteit van zogenaamde blancochequebedrijven stijgt spectaculair.

Ondernemingen hebben in de eerste drie weken van januari een recordbedrag van 64 miljard dollar opgehaald via klassieke beursintroducties, beursintroducties van blancochequebedrijven en kapitaalverhogingen na de beursgang (follow-ons). Dat blijkt uit cijfers die Financial Times verzamelde bij de dataleverancier Refinitiv.

Een blancochequebedrijf is een leeg vehikel dat de initiatiefnemer of 'sponsor' naar de beurs brengt met de belofte binnen twee jaar een overname te doen. Die overname wordt betaald met het geld dat is opgehaald bij beleggers. Wereldwijd hebben 61 blancochequebedrijven sinds begin dit jaar 16,9 miljard dollar opgehaald.

De aandelenmarkten bloeien omdat het stimulerende monetaire en begrotingsbeleid ruimschoots de zorgen van beleggers over de negatieve impact van de pandemie compenseert. Bedrijfsleiders profiteren van de zeer lage rente en hoge beurskoersen om geld op te halen bij beleggers.

Playtika deed de grootste beursintroductie sinds begin dit jaar. De Israëlische producent van mobiele games haalde 2,2 miljard dollar op. De Chinese producent van elektrische voertuigen BYD, waarin de Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft geïnvesteerd, tekent met een aandelenverkoop van 3,9 miljard dollar voor de grootste aandelentransactie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie