Grafiek van de dag

Belg parkeert goedkoop

©Mediafin

‘Parkeerprijzen in België zijn belachelijk laag.’ Dat zei de verkeersexpert Willy Miermans, professor emeritus aan de Universiteit Hasselt, eerder dit jaar aan De Tijd. Hij en andere experts zien in de strijd tegen de stilstand op de weg twee oplossingen: minder parkings en hogere tarieven.

Parkeren mag dan duur lijken, in vergelijking met andere landen is het goedkoop in België. Parkopedia, een platform dat parkeerdiensten wereldwijd in kaart brengt, heeft landen en steden vergeleken. Het onderzocht wat parkeren er kost, zowel op straat als in garages. De prijs is berekend volgens de koopkrachtpariteit, een manier om de koopkracht van landen te vergelijken.

46
minuten
Voor 1 euro kan je in België je auto gemiddeld 46 minuten op straat parkeren.

Voor 1 euro kan je in België je auto gemiddeld 46 minuten op straat parkeren, ongeveer even lang als in de VS en Turkije. In Nederland springt de meter al na 19 minuten op rood. Amsterdam is de duurste stad ter wereld, daar moet je voor twee uur parkeertijd op straat 16,50 euro neertellen. In de top vijf prijken vier Nederlandse steden, geen enkele Belgische.

Behalve duurdere parkeerplaatsen menen experts dat auto’s van de straat in parkeergarages krijgen het verkeer vlotter maakt. Naar schatting 30 procent van de auto’s in het verkeer is op zoek naar een parkeerplaats. In die logica kondigde de Brusselse regering afgelopen zomer aan 65.000 parkeerplaatsen langs de openbare weg te schrappen, een kwart van het aantal plaatsen vandaag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie