België behoort tot Europese stakingskampioenen

©Mediafin

©Mediafin

Cyprus, Frankrijk en België zijn de Europese stakingskampioenen. Dat blijkt uit cijfers van Etui, de denktank van de Europese vakbonden. In België gingen in 2010-2017 per 1.000 werknemers per jaar 96 dagen aan stakingen verloren. In Frankrijk waren dat 125 dagen.

Vooral in 2014 werd in België fors gestaakt. De vakbonden protesteerden bij de start van de federale regering-Michel en van de Vlaamse regering-Bourgeois tegen de besparingsmaatregelen en de plannen van de federale regering om de pensioenleeftijd op te trekken. De jaren daarna ging het protest opnieuw wat liggen.

In België en Frankrijk wordt een pak meer gestaakt dan in de rest van Europa. In Duitsland gingen in diezelfde periode slechts 17 dagen per 1.000 werknemers verloren aan stakingen. In Zweden gaat het om drie dagen per jaar. In de Noord-Europese landen wordt sowieso minder gestaakt dan in Zuid-Europa.

Het aantal algemene stakingen in Europa ging omhoog na de economische crisis. In 2010 en de daaropvolgende jaren werd in Europa het meest gestaakt sinds de start van de metingen begin jaren tachtig. Vanaf 2013 ging het aantal algemene stakingen opnieuw naar omlaag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie