Advertentie

België is flitskampioen

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: het aantal flitspalen per 1.000 km² in België.

©Filip Ysenbaert

Wie er deze paasvakantie met de auto op uit trekt, loopt nergens in Europa meer kans om geflitst te worden dan in ons land. Met bijna 68 per 1.000 km² is de dichtheid aan flitsers (de cijfers omvatten zowel snelheidscamera’s als roodlichtcamera’s) hier dubbel zo groot als in Italië en het Verenigd Koninkrijk. Alleen het eilandstaatje Malta komt in de buurt. Dat blijkt uit cijfers van SCDB.info, een bedrijf dat data over flitsers verkoopt aan producenten van navigatiesystemen.

Het Belgische record heeft wellicht veel te maken met het erg dichte wegennet en de typische lintbebouwing, wat veelvuldige controles noodzakelijk maakt. In Nederland, dat vergelijkbaar is qua bevolkingsdichtheid, doen ze het met amper een derde van het aantal Belgische camera’s.

In absolute aantallen is Italië de recordhouder met meer dan 10.000 radarcontroles. België staat met 2.076 camera’s op een iets bescheidener zesde plaats, maar wordt wel voorafgegaan door veel grotere landen: na Italië zijn dat het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Rusland.

De cijfers geven geen opsplitsing per gewest, maar Vlaanderen is volgens andere data goed voor zo’n driekwart van de Belgische flitsinstallaties. Als u dus het gevoel hebt dat uw rijgedrag hier een pak strenger in de gaten wordt gehouden dan in het buitenland, dan klopt dat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie