België, stoute leerling in NAVO-klas

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: de defensieuitgaven van de NAVO-lidstaten.

©Mediafin

Juli 2018. Consternatie maakt zich meester van de deelnemers aan de NAVO-top in Brussel als de Amerikaanse president Donald Trump de Europese bondgenoten en plein public op hun nummer zet. ‘Als jullie jullie defensie-uitgaven niet snel tot 2 procent van het bruto binnenlands product optrekken, gaan de VS hun eigen weg’, brieste hij. Vooral de Duitse kanselier Angela Merkel kreeg de wind van voren.

Aan de vooravond van haar zeventigste verjaardag gaf de NAVO Trump gisteren extra munitie in handen voor een bisnummer. Uit het jaarrapport van de organisatie blijkt dat de Europese lidstaten samen weliswaar de grootste bijdrage in vijf jaar leveren. Maar het leeuwendeel zit nog steeds een eind verwijderd van het afgesproken doel.

België niet het minst. In 2011 spendeerde ons land nog 1,04 procent van het bbp aan defensie, vorig jaar 0,93 procent. Duitsland doet, een begrotingsoverschot ten spijt, niet veel beter. Terwijl de Grieken, die in een strak begrotingskeurslijf zitten, vlot over de lat van 2 procent springen. Op korte afstand gevolgd door Estland, Polen, Letland en Litouwen.

Dat net die vier landen zich ook netjes schikken naar de NAVO-consignes hoeft niet te verbazen. Zij rekenen op bijstand van de trans-Atlantische alliantie als grote buur Rusland, na de Krim in 2014, zijn oog zou laten vallen op delen van hun grondgebied. Samen spendeerden de NAVO-leden vorig jaar 919 miljard dollar aan defensie. Bijna 70 procent kwam uit de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie