België zoekt V met talent

De opmerkelijk grafiek van de dag: de werkzaamheidsgraad van vrouwen.

©Mediafin

De Belgische, en bij uitbreiding de Europese arbeidsmarkt heeft dringend nood aan vrouwelijke input. Dat blijkt uit data van de Wereldbank over de arbeidsparticipatie van vrouwen. In 2018 lag dat cijfer voor de EU op 51 procent. België strandde op 48 procent.

De situatie doet alarmbellen afgaan. Europa heeft zich tot doel gesteld dat tegen 2020 75 procent van elke bevolkingsgroep tussen 20 en 64 jaar een baan moet hebben. ‘Alleen zo is duurzame economische groei haalbaar en kan de vergrijzing opgevangen worden’, luidt het.

Dat de arbeidsparticipatie van vrouwen in alle EU-lidstaten lager is dan die van mannen, is geen verrassing. Decennia waren mannen de enige kostwinnaar terwijl vrouwen aan de haard hoorden. Die traditionele genderrollen bemoeilijken tot vandaag de toetreding van vrouwen tot de arbeidsmarkt. Ook nu nog nemen zij het vaakst de zorg voor kinderen of hulpbehoevende volwassenen op zich, waardoor ze maar deeltijds werken.

Europa spoort de nationale overheden al een tijd aan maatregelen te nemen om vrouwen naar de arbeidsmarkt te loodsen. Het pleit voor goede en betaalbare kinderopvang, betaald verlof om gezinsredenen en flexibele werkregelingen, zoals telewerk. De loonkloof tussen mannen en vrouwen moet worden verkleind en de belasting- en uitkeringsstelsels bijgestuurd om financiële obstakels voor tweede verdieners in een gezin te verminderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie