Grafiek van de dag

Berichtenapps winnen bij WhatsApp-flater

©AFP

De berichtendiensten Signal en Telegram zijn de grote winnaars na een niet al te beste beurt van WhatsApp, de berichtendochter van Facebook.

Dinsdagavond, 19.52 uur. De auteur van dit artikel krijgt op Telegram een berichtje - van Telegram zelf. 'In de laatste 72 uur zijn er meer dan 25 miljoen Telegram-gebruikers bijgekomen!', jubelt het bedrijf, dat nu meer dan 500 miljoen gebruikers telt. Ook het kleinere Signal doet het goed de jongste dagen. Het aantal dagelijkse downloads van de app in de App Store en Google Play Store groeide in een week van 25.000 naar 1,5 miljoen.

Naar een reden voor de explosie is het niet ver zoeken. WhatsApp, de grote marktleider in de wereld van berichtenapps, communiceerde midden vorige week een bijsturing van zijn privacybeleid. Er komt meer data-uitwisseling tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook. Op sociale media kookten de potjes over, mede dankzij de belabberde privacyreputatie van Facebook.

De vrees bestond dat de privacyupdates de volledige versleuteling van gesprekken op WhatsApp - het idee dat WhatsApp niet kan meelezen in chats - zou aantasten. Invloedrijke ondernemers zoals Elon Musk en privacyactivisten, zoals Edward Snowden riepen prompt op over te lopen naar chatapps die claimen strikter in de privacyleer te zijn, zoals Signal en Telegram.

WhatsApp ging in de tegenaanval. Het lanceerde een pagina met de meest gestelde vragen en tweette een overzichtje van hoe het berichten wel degelijk beschermt en beveiligt. 'We willen enkele geruchten bespreken en 100 procent duidelijk zijn dat we private berichten blijven versleutelen.' Maar uit de cijfers blijkt dat WhatsApp alvast deze veldslag verloren heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie