Grafiek van de dag

Bijna heel de wereld kopje-onder door corona

©Mediafin

Het coronavirus doet de wereldeconomie tot stilstand komen. Bijna letterlijk, want ruim 90 procent van alle landen zal dit jaar het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking zien dalen. Een synchrone economische krimp op zo'n schaal is sinds het begin van de metingen in 1870 nog nooit voorgekomen, signaleert de Wereldbank. Zelfs tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 waren er procentueel minder landen die hun economie zagen krimpen in hetzelfde jaar. De keerzijde is dat er een spectaculaire rebound wacht, voorspelt de Wereldbank nog.

Met een verwachte krimp van de wereldeconomie (per capita) van 6,2 procent belooft de coronacrisis de diepste recessie te worden sinds 1945-1946, toen de wereldeconomie 15,4 procent kleiner werd. Tijdens de financiële crisis van 2009 bleef de krimp beperkt tot 2,9 procent.

De globale werkloosheidsgraad dreigt te klimmen naar het hoogste peil sinds 1965. Ook de olieconsumptie krijgt forse klappen, wat niet abnormaal is in een wereldwijde recessie, maar nu een 'ongekend' recordniveau lijkt te bereiken. Volgens de Wereldbank daalt de olievraag nog meer dan in 1980-1982, toen de consumptie cumulatief met 9 procent terugviel tegenover de piek van 1979.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie