Grafiek van de dag

China enige groeier in 2020

De haven van Sjanghai is een van de draaischijven van de Chinese economie. ©Mediafin

China is het enige lid van de G20, de groep van 20 grootste economieën, dat volgens de ramingen van de OESO in het coronajaar 2020 zijn economie niet ziet krimpen.

De Chinese groei zou dit jaar op 1,8 procent uitkomen. Dat is een ferme vertraging tegenover de 6,1 procent groei die de Volksrepubliek in 2019 neerzette. Maar China blijft zo wel uit de rode zone. De OESO heeft haar groeiraming voor China opgetrokken tegenover een eerdere schatting in juni.

Dat China het beter doet dan de andere G20-landen komt, zegt de OESO, omdat de pandemie er vroeger toesloeg, omdat de virusuitbraak er relatief snel werd ingedijkt en omdat de overheid de economie sterk ondersteunde, vooral met investeringen. Daardoor kwam de economische activiteit er vlug weer op gang.

In Zuid-Korea, waar de coronapandemie ook vroeg toesloeg en de overheid meteen adequaat ingreep, zou de economische krimp dit jaar beperkt blijven tot 1 procent.

De eurozone krijgt af te rekenen met een negatieve economische groei van gemiddeld 7,9 procent. Maar Duitsland bijvoorbeeld slaagt erin de schade beter te beperken dan Frankrijk en Italië. In de VS valt de krimp al bij al ook mee.

Het zijn de landen waar de gezinsbestedingen het sterkst te lijden hadden onder de coronacrisis die af te rekenen hebben met de zwaarste economische terugval, constateert de OESO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie