Advertentie

China leidt (elektrische) autodans

De opmerkelijke grafiek uit de actualiteit: China en elektrische wagens.

©Mediafin

Wereldwijd werden in 2018 voor het eerst (bijna) 2 miljoen elektrische en hybride auto’s verkocht. Het onderzoeksbureau Jato Dynamics turfde 1.995.689 verkochte auto’s en bestelwagens met een elektrische aandrijving. Meer dan de helft werd verkocht in één land: China.

Met die verkoopcijfers onderstreept China bij de start van het autosalon in Sjanghai deze week zijn hegemonie. Hoewel de autoverkoop in China vorig jaar voor het eerst in jaren achteruitging, blijft het Aziatische land goed voor een kwart van de wereldwijde verkoop.

In e-mobiliteit, de toekomst van de auto-industrie, heeft China een straatlengte voorsprong op de rest van de wereld. Dit jaar duwen de quota van de Chinese overheid de verkoop van elektrische auto’s in het land boven 2 miljoen. De Chinese autobouwer BYD (Build Your Dreams) verkocht vorig jaar evenveel auto’s met elektrische aandrijving als zijn gehypete Amerikaanse concurrent Tesla. Door joint ventures met westerse automerken halen Chinese autobouwers cruciale technologische kennis binnen.

Volgens de Duitse auto-expert Ferdinand Dudenhöffer zijn de lange levertijden voor elektrische auto’s in Europa te wijten aan de voorrang die de enorme Chinese markt krijgt. ‘China wordt de technologische leider van de auto-industrie’, analyseert hij. ‘Het land is zo groot dat niemand eraan voorbij kan gaan.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie