Grafiek van de dag

CO2-uitstoot laat forse coronadip al achter zich

‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’ De pandemie leidde vorig jaar wereldwijd tot bijna 2 miljard ton minder emissies.

Het is de grootste daling van de energiegerelateerde koolstofdioxide-uitstoot (CO2) sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit de cijfers van het Internationaal Energieagentschap

Ter vergelijking: 2 miljard ton is de jaarlijkse CO2-uitstoot van India. De helft van de daling is te danken aan het lagere olieverbruik voor wegtransport en de luchtvaart. 

Tot daar het goede nieuws. In de tweede jaarhelft namen de emissies stelselmatig weer toe, naarmate het economische leven op toerental kwam en mensen meer gingen reizen. In december liet de CO2-uitstoot de coronacrisis achter zich, met een stijging van 2 procent of 60 miljoen ton tegenover december 2019. 

‘Het herstel van de emissies is een waarschuwing dat wereldwijd niet genoeg wordt gedaan om de transitie naar schone energie te versnellen’, reageert Fatih Birol, topman van het Internationaal Energieagentschap, op de cijfers.

‘Als regeringen niet snel het juiste energiebeleid - met een focus op schone energie - voeren, missen we de historische kans om van 2019 het definitieve recordjaar voor uitstoot te maken. Dit jaar is cruciaal voor internationale klimaatactie.’ Birol verwacht dat de uitstoot dit jaar zal toenemen als het beleid niet grondig wordt aangepast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie