Grafiek van de dag

Corona smeert onze werkdag uit

Thuiswerk doet ons langer werken, toont een onderzoek van een maker van bedrijfssoftware.

Het coronavirus heeft van telewerk de norm gemaakt voor miljoenen mensen wereldwijd. En dat heeft een impact op de duur van onze werkdag, toont onderzoek van de beursgenoteerde maker van bedrijfssoftware Atlassian. Het vergelijkt de lengte van een typische werkdag in het begin van dit jaar met een werkdag in april en mei, het moment waarop heel wat landen in lockdown waren en afstandswerk tot maatstaf gebombardeerd is.

De opvallende conclusie: overal duren werkdagen langer. In sommige landen zijn de verschillen duidelijker dan in andere, maar in elk land ziet het bedrijf dat werknemers vroeger op de dag hun software beginnen te gebruiken en er ook later mee stoppen. Het grootste verschil is te zien in Israël. Daar duurde de gemiddelde werkdag - in de definitie van Atlassian - in april en mei van dit jaar 47 minuten langer dan in januari en februari.

Er is niet enkel gepeild naar de werkduur, maar ook naar de werkintensiteit doorheen de dag. Ook op dat vlak zijn er opvallende gelijkenissen tussen de verschillende landen. Voor de lunch en na het vieruurtje wordt meer activiteit geregistreerd nadat telewerk het tot 'goudstandaard' heeft geschopt. Tussen ongeveer 12 uur 's middags en 4 uur in de namiddag schakelen mensen dan weer een versnelling lager en opzichte van het begin van het jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie