Grafiek van de dag

Coronavirus krijgt vrij spel in Latijns-Amerika

Terwijl honderdduizenden Europeanen opgelucht ademhalen omdat ze dit jaar tijdens hun zomervakantie wellicht toch niet aan hun kot gekluisterd zijn, bestaat de hoofdbekommernis van miljoenen Latijns-Amerikanen erin te ontsnappen aan een besmetting met het coronavirus en een opname in een van de overbelaste ziekenhuizen.

De longziekte grijpt in de regio snel om zich heen. Vrijwel dagelijks melden landen als Brazilië en Mexico recordstijgingen in coronagevallen of -overlijdens. Met meer dan 1,075 miljoen geregistreerde besmettingen en zowat 54.000 aan Covid-19-gelinkte doden heeft Latijns-Amerika Azië, Europa en de Verenigde Staten verdrongen als het epicentrum van de pandemie. En de piek is nog lang niet bereikt.

Dat de longziekte er vrij spel heeft, is deels te verklaren door de weifelende aanpak van enkele presidenten. De leiders van Brazilië en Mexico, de ultrarechtse Jair Bolsonaro en de links-populistische Andrés Manuel Obrador, geringschatten de ernst van het virus. Economie primeert voor hen ook op gezondheid.

Ook de sociale ongelijkheid speelt de verspreiding van het coronavirus in de kaart. De armsten leven vaak dicht op elkaar in krottenwijken waar stromend water een luxe is. Omdat die mensen de kost verdienen in de informele economie, is 'in hun kot' blijven geen optie. Het is sterven van corona of van de honger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie