Grafiek van de dag

Covid-19 doet levensverwachting in de VS terugvallen

Wie in de eerste helft van 2020 geboren werd in de VS leeft gemiddeld een jaar minder lang dan wie in 2019 het levenslicht zag.

De gemiddelde levensverwachting voor de Amerikaanse bevolking lag in de eerste helft van 2020 op 77,8 jaar, exact een jaar eerder was dat nog 78,8 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse instituut voor volksgezondheid CDC, de tegenhanger van Sciensano.

Een toegenomen oversterfte - hoeveel meer mensen sterven dan gemiddeld - is de grootste aanjager van de terugval. De coronapandemie is voor ongeveer twee derde verantwoordelijk voor die oversterfte. Naast het coronavirus zijn drugsoverdosissen de belangrijkste boosdoener.

De cijfers tonen grote verschillen tussen de verschillende etnische groepen en geslachten. Zwarte mannen zijn het zwaarst getroffen. Zij zien hun levensverwachting met drie jaar afnemen. Voor blanke vrouwen blijft de schade het meest beperkt. Hun levensverwachting blijft hangen op 81 jaar.

Zwarte Amerikanen en hispanics werden disproportioneel zwaar getroffen door Covid-19. Uit een rapport van de Senaat blijkt dat het risico voor zwarten om na een besmetting te overlijden 3,4 keer hoger is dan voor blanken. Volgens de Democratische Senator Patty Murray legt de pandemie een ‘gapende kloof in het Amerikaanse zorgsysteem bloot'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie