De aarde puft steeds meer

De opmerkelijke grafiek van de dag: de gemiddelde wereldwijde temperatuur

©MEDIAFIN

De zomer is nog maar drie dagen oud en Europa maakt zich al op voor de eerste hittegolf van 2019. In grote delen van het oude continent nemen de temperaturen de volgende dagen vlot de horde van 30 graden. De Zuid-Europese landen flirten wellicht zelfs met 40 graden. Overheden kondigen het hitte alarm af en bestoken de bevolking met goede raad. ‘Drink voldoende, lever overdag geen zware inspanningen en zoek de schaduw op.’

Lange tijd was het eerder uitzonderlijk dat de meer noordelijk gelegen landen in Europa zo vroeg op het jaar af te rekenen kregen met een hittegolf. Maar de uitzondering dreigt de volgende jaren eerder de regel te worden, waarschuwen wetenschappers. Daar is de klimaatverandering niet vreemd aan.

De Verenigde Naties trokken begin dit jaar al aan de alarmbel. ‘Nooit waren de temperaturen zo hoog als in 2015, 2016, 2017 en 2018’, rapporteerde de internationale organisatie. 2019 kan zich probleemloos in dat rijtje nestelen. Cijfers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tonen aan dat de gemiddelde oppervlaktetemperatuur steeds hoger komt te liggen. In mei dit jaar was het gemiddeld al 1,34 graden warmer dan in 1980-2015.

António Guterres, de topman van de Verenigde Naties, spoort de internationale gemeenschap aan snel actie te ondernemen. Want de steeds hogere temperaturen, en daarmee gepaard gaande droogte, hebben een negatieve impact op de economie en op de ecosystemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie