Grafiek van de dag

Deze vlieger gaat traag op

©Mediafin

Op de luchthaven van Zaventem is het effect van het heropenen van de grenzen voorzichtig merkbaar, al verloopt het herstel traag. Maandag vertrokken 93 vluchten, een verdrievoudiging tegenover de daggemiddeldes in mei, maar nog altijd maar zowat een achtste van de cijfers van voor de coronapandemie.

Eind maart ging het vliegverkeer grotendeels plat door de crisismaatregelen. Sinds 15 juni zijn de Belgische grenzen weer open voor niet-essentiële reizen naar de meeste Europese landen. Dat veroorzaakte niet meteen een stormloop, zo blijkt. Daarom heeft de luchthaven beslist zeker tot 8 juli maar twee van de drie start- en landingsbanen te openen. Ook is nog altijd maar een van de twee brandweerkazernes bemand. Normaal zijn ook reizen buiten Europa vanaf 1 juli weer toegelaten, maar het is uitkijken wat het zomerseizoen brengt.

De luchtvaartsector is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Heel wat luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zochten noodgedwongen staatssteun om te overleven. In Zaventem vroeg de bagageafhandelaar Swissport het faillissement aan, waardoor bijna 1.500 mensen hun job verloren. De activiteiten van Swissport worden vanaf 1 juli tijdelijk overgenomen door het Franse Alyzia SAS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie