Disney domineert

De opmerkelijke grafiek van de dag: Disney is heer en meester van de box office

©Mediafin

Disney is nooit tevreden geweest met een plaats in de middenmoot. Maar hoe het bedrijf jaar na jaar de concurrentie van de mat speelt, is wel erg bijzonder.

Bijna halfweg in het jaar is duidelijk dat niemand anders dan Disney heer en meester is van de box office. Met meer dan 1,8 miljard dollar aan ticketverkoop op zak, heeft Disney ruim 35 procent marktaandeel in Noord-Amerika, de grootste filmmarkt ter wereld. Eerste achtervolger Time Warner haalt nog niet de helft op bij filmminnende Amerikanen.

Extra opmerkelijk is dat Disney zo dominant is met een beperkt gamma. Waar de eerste achtervolgers Warner en Universal elk acht films uitbrachten, overklast Disney de andere studio’s met slechts vijf releases, waarvan één een kleinschalige docu. Van overige vier zijn drie voorlopig de best scorende films van het jaar: ‘Avengers: Endgame’, ‘Captain Marvel’ en ‘Aladdin’.

Niemand twijfelt eraan dat Disney dit jaar records zal breken. Met ‘Toy Story 4’ is het bedrijf opnieuw koploper aan de box office. En later dit jaar volgen nog kleppers als ‘The Lion King’, ‘Frozen 2’ en de nieuwste ‘Star Wars’-worp. Bovendien is Disney sinds maart de eigenaar van 21st Century Fox, goed voor nog eens een kleine 5 procent marktaandeel.

One studio to rule them all.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie