‘Dot plot' signaleert rentepauze bij Federal Reserve

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag nemen de puntjes op de 'dot plot'-grafiek van de Amerikaanse centrale bank (Fed) onder de loep.

©Mediafin

De Amerikaanse centrale bank (Fed) licht om de drie maanden een tipje van de sluier van het beleid dat ze de komende jaren wil voeren. De 17 bestuurders van de Fed signaleerden woensdagavond via de zogenaamde ‘dot plot’-grafiek dat ze niet meer van plan zijn om in 2019 de rente te verhogen. Hoe moeten we de dots - puntjes - op die grafiek interpreteren?

Elke bestuurder zegt welk rentebeleid de centrale bank de komende jaren het best voert om haar dubbele doelstelling - 2 procent inflatie en maximale werkgelegenheid - te realiseren. Hij of zij geeft aan hoe hoog de optimale beleidsrente moet zijn eind 2019, eind 2020, eind 2021 en op lange termijn. Elk punt op de grafiek geeft de visie weer van één bestuurder. De markten focussen op de mediaan. Dat is de middelste waarde van de van hoog naar laag gerangschikte antwoorden van de 17 bestuurders. Die mediaanwaarde is representatief voor de visie van de Fed-bestuurders.

De mediaan geeft aan dat de optimale beleidsrente eind dit jaar 2,25 à 2,5 procent bedraagt, evenveel als nu. De representatieve bestuurder van de Fed vindt dus dat de beleidsrente in 2019 niet moet veranderen. In december hintte die ‘middelste’ bestuurder nog op twee renteverhogingen. Die bestuurder vindt ook dat de rente in 2020 moet stijgen naar 2,5 à 2,75 procent en in 2021 best stabiel blijft. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie