Dure Belgische data

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: de prijs van mobiele data.

©MEDIAFIN

Klagen hoe slecht we het hebben, is een nationale sport in België. Vaak onterecht. Maar soms wordt ons collectief gezaag ook ondersteund door harde cijfers. Neem nu de prijzen die we betalen voor mobiele data.

Een Britse prijsvergelijkingssite verzamelde eind 2018 de gegevens van meer dan 6.000 tariefplannen in 230 landen voor een vergelijking. België bleek in Europa het vijfde duurste land te zijn. Die cijfers geven echter geen eerlijk beeld, omdat ze geen rekening houden met de koopkracht van de verschillende landen. Om de vergelijking relevant te maken lieten we er de data over koopkrachtpariteit van de OESO, de denktank van de rijke landen, op los.

Het resultaat? België is gemiddeld niet het vijfde, maar het vierde duurste land in Europa, met een prijs van 9,5 euro per gigabyte. Alleen Griekenland, Portugal en Zwitserland zijn nog duurder.

Het vaste verweer van de operatoren is dat we betalen voor de hoge kwaliteit van het mobiele netwerk in België. Daar valt iets voor te zeggen, als je met sommige andere landen vergelijkt. Of de kwaliteit meer dan 10 keer beter is dan die in Finland of Denemarken valt echter te betwijfelen. Dat de concurrentie er iets dynamischer met elkaar omspringt, is volgens sectorkenners de voornaamste reden voor het enorme prijsverschil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie