Economische emancipatie vrouwen verbetert traag

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen en blijven ondervertegenwoordigd in topfuncties.

©Mediafin

Van de eerste wereldleidster ooit die moederschapsrust neemt tot de overweldigende respons op de #metoo-affaire, vrouwen komen wereldwijd steeds meer voor hun rechten op. Maar een onderzoek van de consultingreus PwC toont aan dat de vooruitgang traag gaat. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen en blijven ondervertegenwoordigd in topfuncties.

Bovendien zijn er grote verschillen tussen de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een internationale instelling waarvan vooral rijke, ontwikkelde landen lid zijn.

IJsland, Zweden en Nieuw-Zeeland scoren het best op de PwC-index van de economische emancipatie van vrouwen, die onder meer rekening houdt met de loonkloof, het aandeel werkende vrouwen in een land en het soort werk dat vrouwen doen (voltijds of niet). Korea boekt het slechtste resultaat

België is met een tiende plaats een van de sterkste stijgers in de index. Het scoort beter dan al zijn buurlanden, onder meer door een relatief kleine loonkloof (5,5%) en een redelijke vertegenwoordiging van vrouwen in bestuursfuncties (30%).

PwC beklemtoont dat het bruto binnenlands product (bbp) van de OESO met 6.000 miljard dollar kan groeien als meer vrouwen aan het werk gaan. Het wegwerken van de loonkloof kan het bbp 2.000 miljard dollar opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie