Grafiek van de dag

Economische onzekerheid op niveau van financiële crisis

Een sfeerbeeld van de Meir op 1 november tijdens de lockdown. ©BELGA

De onzekerheid over het economische beleid is in vergelijking met april behoorlijk afgenomen. Maar ze staat wel nog even hoog als bij de financiële crisis van 2008.

De Nationale Bank publiceerde woensdag het Covid-19-dashboard van economische indicatoren op haar website. Het resultaat is een Powerpoint-presentatie met een 100-tal grafieken waarvan die over de 'onzekerheid over het economisch beleid' sinds 2001 het meest in het oog sprong.

Academici meten die onzekerheid aan de hand van krantenartikels waarin ‘economie’ en ‘onzekerheid’ gekoppeld worden aan beleidsgerelateerde trefwoorden zoals ‘wetgeving’ en ‘begrotingstekort’. De index over economische onzekerheid is een internationaal initiatief onder de noemer EPU-index (economic policy uncertainty), die ontworpen werd door Scott Baker, Nicholas Bloom en Steven Davis.

Intussen zijn er in 26 landen EPU-indexen samengesteld, in België dankzij het werk van Samuel Borms, Kris Boudt, Jeroen Van Pelt en Andres Algaba. De Belgische index maakt gebruik van acht Vlaamse kranten (waaronder De Tijd) en vijf Waalse.

De index piekte in België tijdens de financiële crisis (2008) en de schuldencrisis (2012), maar overtrof alle records in de lente tijdens uitbraak van de coronacrisis. Sindsdien is de onzekerheid afgenomen, maar ze blijft even hoog als tijdens de bankencrisis.

De economische onzekerheid staat in contrast met de beurzen die op Wall Street op recordniveaus noteren en in Europa met het hoogste peil in negen maanden flirten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie