Ergste mazelenepidemie sinds 2000

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: het aantal gevallen van de mazelen in de Verenigde Staten.

©Mediafin

De Verenigde Staten kampen met de zwaarste uitbraak van de mazelen sinds de ziekte in 2000 officieel als uitgebannen werd beschouwd. Dit jaar werden al 695 besmettingen geteld, meldde het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC). Het vorige record stond op 667 gevallen in 2014. 22 staten zijn getroffen door de epidemie, met uitschieters in vooral New York en Washington.

De opstoot van de mazelen wordt gelinkt aan de groeiende invloed van de antivaccinatiebeweging. Al jaren doet het fabeltje de ronde dat vaccinaties bij kinderen autisme veroorzaken. Ook religieuze minderheden verzetten zich vaak tegen vaccinaties. Ditmaal zijn er opvallend veel besmettingen bij orthodoxe joden. In 2014 waren vooral de streng religieuze Amish in Ohio getroffen.

‘Hoe langer de uitbraken voortduren, hoe groter de kans dat de mazelen opnieuw voet aan de grond krijgen in de VS’, waarschuwt het CDC. De federale regering kondigde een nationale campagne aan om te benadrukken dat vaccins veilig en efficiënt zijn. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, riep eerder deze maand de medische noodtoestand uit en verplichtte burgers zich te laten vaccineren, op straffe van boetes.

De mazelen zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Begin deze maand raakte bekend dat in februari 90 nieuwe gevallen werden gemeld, tegenover 20 in januari. Ter vergelijking: vorig jaar waren er ‘slechts’ 120 besmettingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie