Grafiek van de dag

Europese obligatie-uitgiften halen recordbedrag op

Europese overheden en ondernemingen hebben dit jaar al voor 1.500 miljard euro obligaties uitgegeven. Dat is duidelijk meer dan de 1.380 miljard die ze over heel 2019 hebben opgehaald, blijkt uit cijfers van de nieuwsdienst Bloomberg.

De forse stijging van de obligatie-uitgiften in Europa is een gevolg van de coronacrisis. Vooral sinds april groeien de opgehaalde bedragen.

Overheden zien de begrotingstekorten fors stijgen, omdat hun inkomsten dalen en ze meer geld uitgeven om de economie te ondersteunen. Daarom hebben overheden, suprnationale instellingen en overheidsinstellingen al ruim 725 miljard euro ontleend, 62 procent meer dan vorig jaar.

Ook niet-financiƫle bedrijven zijn erg actief. Zij ontleenden via obligatie-uitgiften 30 procent meer dan vorig jaar om hun reserves te verhogen. Ondernemingen kunnen goedkoop geld ophalen omdat de centrale banken ook bedrijfsobligaties opkopen. De 'spread' tussen het rendement van bedrijfsobligaties en dat van staatsobligaties is bijna teruggevallen naar het niveau van voor de coronacrisis.

De financiƫle instellingen daarentegen geven minder obligaties uit omdat banken goedkoper kunnen lenen bij de centrale bank. De banken van de eurozone kunnen bij de Europese Centrale Bank geld lenen tegen -1 procent als ze hun kredietverlening op peil houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie