Grafiek van de dag

Eviva España

©Mediafin

Iedere dag selecteert de redactie van De Tijd een opmerkelijke grafiek. Vandaag: de overnachtingen in toeristische accomodaties.

Het toerisme in Europa zit stevig in de lift. In 2018 werden in de hele Europese Unie bijna de helft meer overnachtingen geboekt in toeristische accommodaties dan in 2000. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat. Het Europese statistiekagentschap noteerde vorig jaar meer dan 3,1 miljard overnachtingen in de EU, 2,2 procent meer dan in 2017.

Spanje was de populairste bestemming met 467 miljoen overnachtingen. Het land van Gaudí en sangria versloeg Frankrijk (444 miljoen overnachtingen), Italië (429 miljoen) en Duitsland (419 miljoen). Samen met Ierland en Luxemburg is Spanje een van de weinige EU-lidstaten die het aantal toeristische overnachtingen vorig jaar zag dalen. Het Spaanse statistiekbureau schreef die daling eerder toe aan de uitzonderlijk warme periodes en de concurrentie van landen met meer gematigde temperaturen. Door de dreigende brexit vinden ook Britse toeristen minder makkelijk de weg naar Spanje.

Minder voor de hand liggende bestemmingen zijn in opmars. Letland (+8,3%) en Litouwen (+7,7%) waren de stevigste groeiers.

België noteerde meer dan 40 miljoen toeristische overnachtingen, een groei van 5,4 procent. Dat is vooral te danken aan Brussel, dat het aantal overnachtingen met bijna 10 procent zag stijgen. Daarmee lijkt de toeristische sector in de hoofdstad het terreurjaar 2016 helemaal te hebben verteerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie