Advertentie

Exit uit regering-May is makkelijker dan brexit

Elke dag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: het aantal ministers dat ontslag heeft genomen uit de regering van de Britse premier Theresa May.

©Mediafin

Tot nader order worstelt het Verenigd Koninkrijk nog altijd met de vraag hoe en wanneer en of het de Europese Unie moet verlaten. Dan blijkt het voor regeringsleden toch eenvoudiger om hun eigen exit uit het zinkende schip van de Conservatieve premier Theresa May te regelen.

Maandag dienden de eerbiedwaardige heren Richard Harrington, Steve Brine en Alistair Burt - twee viceministers en een staatssecretaris - hun ontslag in omdat ze tijdens een stemming in het Lagerhuis parlementsleden meer controle over het brexitproces wilden geven (lees pagina 3), wat May niet zag zitten. Daardoor komt het aantal ontslagen van regeringsleden op 29 sinds May op 13 juli 2016 David Cameron opvolgde. Enkel Labour-premier Tony Blair zag evenveel volk vertrekken, maar dan wel in tien jaar tijd.

Van die 29 vertrokken 18 regeringsleden door brexitgerelateerde meningsverschillen met May. Onder hen minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, alsook twee brexitminsters (David Davis en Dominic Raab) en vier andere leden van het brexitdepartement. De overige elf ontslagen - ingegeven door onder meer seks- en beleidsschandalen - troffen ook de belangrijke ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken. ‘Taking back control’ was altijd het mantra van de brexiteers. Bij May gaat het vooral over hoe weinig controle ze nog heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie