Hoelang blijft Britse arbeidsmarkt brexitproof?

Iedere dag selecteert de redactie van De Tijd een opmerkelijke grafiek. Vandaag? De werkloosheidsgraad in het Verenigd Koninkrijk.

©Mediafin

Ondanks alle brexitbesognes blijft de Britse arbeidsmarkt draaien als een tierelier. In de drie maanden tot en met maart daalde de werkloosheidsgraad tot 3,8 procent, het laagste niveau sinds 1974. Sinds het begin van de statistieken in 1971 waren zelfs nooit meer vrouwen aan het werk. En het aantal vacatures, al jaren in stijgende lijn, blijft erg hoog: 846.000 in de drie maanden tot april, 28.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral in de retailsector (139.000), de gezondheids- en sociale zorg (134.000) en de horeca (92.000) krijgen de Britten lang niet alle jobs ingevuld. Dat zijn net de sectoren waar de voorbije jaren traditioneel veel Oost-Europese migranten aan de slag gingen. Sinds het brexitreferendum, waarbij het verzet tegen migratie een hoofd-thema was, keerden velen echter weer huiswaarts. Anderzijds, uit de recentste cijfers blijkt dat nooit meer EU-burgers (2,4 miljoen) in het Verenigd Koninkrijk werkten.

Toch rijst de vraag stilaan of het VK wel brexitproof blijft. Het aantal vacatures daalde wel degelijk voor het eerst in maanden lichtjes. Het aantal nieuwe jobs lag in het eerste kwartaal onder de verwachtingen. Het aantal voltijdse jobs daalde ook. En de lonen, de stilaan erg grote krapte op de arbeidsmarkt ten spijt, stegen (+3,2%) ook minder snel. En liggen nog altijd onder het niveau van voor de kredietcrisis. De vrees blijft dan ook de brexitimpact ooit echt wel komt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie