Grafiek van de dag

Hoogste renovatiekosten voor laagste inkomens

©Marijn De Reuse

Om alle woningen te laten voldoen aan de energiedoelstellingen en de minimale normen voor veiligheid en gezondheid moet er tegen 2050 jaarlijks voor 5 miljard euro gerenoveerd worden. Dat blijkt uit een rapport van Steunpunt Wonen. Vandaag wordt in Vlaanderen al voor 6 miljard euro per jaar aan renovatiewerken gedaan, maar in dat bedrag zitten ook niet-noodzakelijke renovaties zoals een luxekeuken of een veranda.

Wat vooral opvalt, is dat de renovatienood bij bewoners met de laagste inkomens veel hoger is dan het Vlaamse gemiddelde. De kostprijs om de woningen van de 20 procent armste bewoners veilig en energiezuinig te maken bedraagt gemiddeld 61.000 euro per woning. In een duurder scenario, waarbij ook een warmtepomp wordt geïnstalleerd, loopt dat op tot 64.000 euro. In beide scenario’s liggen de renovatiekosten 9.000 euro hoger dan bij een gemiddelde Vlaamse woning.

Steunpunt Wonen ziet drempels waardoor mensen met een laag inkomen niet renoveren. De subsidies en premies voor renovatie worden te weinig gebruikt. De premies zijn ook te laag, zodat zelfs met ondersteuning de renovatiekosten nog steeds duur zijn. Voor huurders wegen de terugverdieneffecten dankzij de lagere energiefactuur niet op tegen de investering. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie