Jongeren hebben weinig vertrouwen in nationale regering

©Mediafin

Elke weekdag kiest de redactie een opmerkelijke grafiek uit de actualiteit. Vandaag: jongeren en hun vertrouwen in de overheid.

©Mediafin

Ruim 11.000 studenten en scholieren eisten gisteren in Brussel meer doortastende maatregelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Tussen hen en de politici die verantwoordelijk zijn voor het beleid gaapt een grote kloof. Uit cijfers die de OESO, de denktank van de rijke landen, gisteren bekendmaakte, blijkt dat jongeren tussen 15 en 29 over het algemeen geen groot vertrouwen hebben in de nationale regering van hun land.

Zwitserland is een notoire uitzondering: daar heeft 85 procent van de jongeren wel vertrouwen. Het is een land met een sterk gedecentraliseerd bestuur. In Luxemburg, Noorwegen, Duitsland, Nederland en - opmerkelijk - Turkije, hebben de jongeren ook wel vertrouwen in hun nationale regering.

In België echter is dat minder dan de helft. De magerste scores behalen Frankrijk, Spanje, Italië en het door een zware crisis spartelende Griekenland. De OESO stipt aan dat in de meeste landen de jongeren weinig zeg hebben in kwesties die hen aanbelangen, zoals het klimaat en de groeiende ongelijkheid. Jongeren zijn niet sterk vertegenwoordigd in de formele politieke organen, maar wel in nieuwe sociale bewegingen, vooral in die met een grote online aanwezigheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie