Grafiek van de dag

Jongeren op jobjacht

©MEDIAFIN

De opmerkelijke grafiek van de dag: jonge afgestudeerden op de jobmarkt.

In Neder-Beieren in Zuid-Duitsland vinden bijna alle pas afgestudeerden werk. Met 98,2 procent doet geen enkele regio in Europa het beter. Met dank aan onder meer BMW, dat er een van zijn grootste fabrieken heeft staan. Onderaan aan de lijst bengelt Sicilië, waar 27,3 procent van die groep een wettige job bemachtigt. Vrouwen hebben het er nog moeilijker, amper 24,5 procent komt binnen drie jaar na afstuderen aan de bak.

De twee uitersten trekken zich over heel Europa door: een noordelijk deel waar veel jongeren vrij snel aan het werk kunnen, een zuidelijk deel waar dat een pak minder is, met Griekenland en Zuid-Italië als rode lantaarn.

Een uitzondering is het noorden is Finland. De jobmarkt kampt nog met de gevolgen van de lange recessie na de crisis van 2008 en wordt vandaag gehinderd door een mismatch op de arbeidsmarkt.

Dat laatste zien we ook in België. Er zijn te veel laaggekwalificeerde werkzoekenden voor het aantal laaggekwalificeerde functies, voor de hooggekwalificeerde werkzoekenden is het omgekeerd: te weinig zoekers voor te veel functies.

Met een, eveneens bekend, groot verschil tussen Vlaanderen (87,6%), Wallonië (79,8%) en - het laagste cijfer in België - Brussel (72%). De provincies met de hoogste percentages zijn Oost-Vlaanderen (89,8%), Limburg (87,9%) en Namen (87,7%). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie